Pääkirjoitukset

Fennovoima punnersi kestäville raiteille

Valtioneuvosto päättää tänään Fennovoiman Pyhäjoen Hanhikivelle suunnitteleman ydinvoimalan rakentamisesta. Päätöksentekoa helpottaa ratkaisevasti se, että viime tingassa valtioenemmistöinen Fortum ilmoittautui mukaan hankkeen osakkaaksi. Sen ohella voimalan vähintään 60 prosentin kotimaisen omistuksen varmistavat rakennusyhtiö SRV sekä teräsyhtiö Outokumpu.

Uusien osakkaiden mukaantuloa tukevat monet järkisyyt. Osakkuuden ohella SRV saa työtä projektinjohtajana yhdessä venäläisen rakentajan kanssa ja Outokumpu varmistaa lisäosuuksillaan sähköntoimitukset Tornion jaloterästehtaalleen. Fortum tuo yhtiöön siltä tähän asti lähes tyystin puuttuneen kotimaisen ydinvoimaosaamisen.

Oman mausteensa valmiiksi sekavaan soppaan tuo se, ettei vielä muutama viikko sitten Fennovoiman omistajaksi ilmoittautunut kroatialainen Migrit Solana Energija ole enää millään tavalla mukana. Sen taustalta paljastui venäläinen raha eikä se täyttänyt kotimaisuuden kriteerejä, vaikka Kroatia EU-maa onkin. Kroatialaisyhtiön bulvaanin rooli jää eriskummalliseksi episodiksi muutenkin monipolvisessa voimalahankkeessa.

On luonnollista, että ydinvoiman vastustajat ovat suorastaan raivoissaan Fennovoiman vaiheiden vähintään värikkäistä käänteistä. Tyylipisteitä ei suorituksesta voida jakaa, sillä ajoin on vaikuttanut siltä, että tilanteet eivät ole oikein kenenkään näpeissä. Yhtiön johto on vaihtunut ja osakkaita on tullut ja mennyt.

Ydinvoimalan rakentamista ajava maan hallitus joutuu kovan kritiikin kohteeksi, mutta suomalaista energiapolitiikka ei voida säätää kulloisenkin yleisen mielipiteen mukaan.

Painotukset eivät voi muuttua vaalikausittain, sillä isot investoinnit tehdään pitkävaikutteisiksi. On monin verroin parempi tuottaa sähköä kotimaassa kuin jäädä tuontisähköstä riippuvaiseksi epävarmassa maailmassa.

Hanhikiven voimalan rakentaminen maksaa lähes seitsemän miljardia euroa. Kysymys on Suomen oloissa tosi suuresta investoinnista. Rakennusaikanaan se työllistää kymmeniätuhansia ihmisiä, myös suomalaisia, vaikka laitetoimittaja onkin venäläinen Rosatom.

Vanhimmat ydinvoimalat alkavat olla käyttöikänsä päässä samoihin aikoihin, kun Hanhikivi kytketään valtakunnan verkkoon vuonna 2024.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic