Pääkirjoitukset

Findus-yhtiössä petti valvonta

Hevosenlihaa naudanlihana, siinä on kuluttajien kummastelevaksi tuoreimman koko Eurooppaa ravistelevan ruokaskandaalin resepti.

Selittäjän rooliin joutui elintarvikealan suuryritys Findus. Se vetää pois Englannin markkinoilta hevosenlihaa sisältävät lasagnetuotteet. Yritys vakuuttaa, että väärän lihan Findus-pakkauksia on myyty ainoastaan briteille.

Ainakin Ruotsissa ollaan eri mieltä. Myös siellä on Findus-tuotteita vedetty markkinoilta.

Julkisuudessa esitettyjen tietojen mukaan hevosenliha on peräisin Romaniasta, josta se on matkannut Luxemburgiin Comigel-yhtiölle, joka on Finduksen liikekumppani – kaupan sanoin ulkopuolinen valmistaja.

Mistä kokonaisuudesta on kyse, se voi selvitä vuosien kuluessa oikeudessa – ainakin Findus-yhtiön Suomen toimitusjohtaja katsoo Comigelin syyllistyneen petokseen, joka on lakiasia.

Muutaman yön yli nukkuminen voi kuitenkin muuttaa kaiken. Pitkä oikeudenkäynti toisi Findus-tuotemerkin kerta toisensa jälkeen erittäin kielteisessä valossa julkisuuteen.

Yhtiön etua taitaa palvella kiistan sopiminen kaikessa hiljaisuudessa sovitulla summalla rahaa, jonka luxemburgilainen yhtiö maksaa sopimusrikkomuksesta.

Findus saa varautua kuitenkin siihen, että se joutuu oikeuteen Ruotsissa. Käräjiä harkitsee maan elintarvikevirasto.

Tapauksessa ei ole petetty ainoastaan Findusta vaan myös kaupan asiakkaita, jota ovat ostaneet naudanlihaa ja saaneet hevosenlihaa.

Tästä vedätyksestä on vastuussa ilman selityksiä yksin Findus. Se ei voi vierittää syytä selityksineen kenenkään muun kannettavaksi.

Alihankkijoiden käyttäminen on ruokatuotannon ja -valmistuksen arkea. Ilman hyvinkin pitkiä ketjuja kuluttajille ei olisi nykyisen hintaista ruokaa.

Findus on nukkunut, valvonta on pahan kerran pettänyt. Suuren yhtiön varsinkin pitäisi huolehtia pilkun tarkasti tuotteittensa laadusta ja toki myös siitä, että pakkaus sisältää mitä tuoteselosta kertoo.

Comigel-yhtiö väittää, että sitä on huijattu. Ilmeisesti, mutta missä mallissa on yhtiön tavarantarkastus, jos sen tuotantoon livahtaa iso määrä hevosenlihaa naudanlihana?

Ruoka on ihmisille herkkä asia – ehkä jo liiankin herkkä. Asiakas on joka tapauksessa oikeassa ja vaakalaudalla on kuluttajien luottamus kaikkiin ruuanvalmistajiin.

Ei siinä ole kummastelemista, jos kuluttajat kysyvät, miksi Findus-skandaali olisi pelkkä yksittäinen tapaus. Mitä meille oikein myydään, kysyy nyt jokunen asiakas ruokakaupan valtavan valikoiman keskellä.

Kuluttajan on voitava luottaa tuoteselosteiden tietoihin.

Suomessa puhutaan suomalaisen ruuan puolesta kuten pitääkin. Sietää muistaa, että yhdenkin ison vilpin paljastuminen rähjäisi suomalaisen puhtaan ruuan mainetta.

Päivän lehti

30.3.2020