Pääkirjoitukset

Forssan terroristipidätys herättää vakavaa huolta

Keskusrikospoliisi vangitsi kaksi irakilaismiestä, joita epäillään vuoden takaisista terrorismimurhista Irakissa. Miehet pidätettiin Forssan vastaanottokeskuksessa.

Tapaus herättää vakavaa huolta ja nostaa uudelle tasolle keskustelun pakolaiskriisin lieveilmiöistä.

Kyseessä on Suomen vakavin terrorismiepäily.

Ihmisten huoli on jo käsin kosketeltavaa. Olosuhteet ovat muuttuneet nopeasti koko maassa ja erityisesti paikkakunnilla, joihin turvapaikanhakijoita on sijoitettu. Moni asia olisi saanut jäädä tapahtumatta.

Suomen on tullut lyhyessä ajassa yli 30 000 turvapaikanhakijaa. On päivän selvää, että tällaiset määrät heijastuvat suomalaiseen arkipäivään.

Vakava tapaus osoittaa kuitenkin myös, että suomalainen poliisi osaa sen, mitä siltä pakolaiskriisin keskellä odotetaan: toimia tehokkaasti. Lisäksi poliisin kansainväliset yhteydet pelaavat. Tämä lisää osaltaan luottamusta, että kriisistä selvitään.

Tärkeintä on, että säilytetään rauhallisuus ja harkinta.

Viranomaiset ovat joutuneet muuttamaan toimintatapojaan – useimmiten valitettavasti jälkijunassa. Kriisi on lievä sana kuvaamaan tilannetta, jonka edessä tuskailee koko Eurooppa.

Sisäministeriö teki tällä viikolla välttämättömän ja tiukensi turvapaikkakäytäntöjä. Noin 80 eri toimenpidettä sisältävä ohjelma ei ehkä toteudu kokonaan, mutta se on kuitenkin pitkä askel oikeaan suuntaan.

Turvapaikkakysymyksiin on otettava tiukempi ote ja silti noudatettava kansainvälisiä sitoumuksia. Hädänalaisten auttaminen ja inhimillisyys eivät saa jäädä jalkoihin kriisissä.

Erityisen tärkeää on saada vauhtia turvapaikanhakijoiden puhutteluihin. Yli puolet hakijoista jää vaille turvapaikkaa, joten puhuttelut ovat tärkeä osa kriisin hoitoa ja myös terrorismin torjuntaa, sillä niissä selviää, millaista joukkoa maahan tulee.

Turvapaikkakäytännöt muuttuvat, jälkijunassa ja huolestuttavan hitaasti, mutta muuttuvat kuitenkin. Perimmäiset ongelmat ovat siellä, mistä pakolaisten virta on saanut alkunsa. Virta on johtanut Eurooppaan, jossa on tehty virheitä, joista joudutaan maksamaan hintaa.

Terrorismiepäily jättää huolestuttavan jäljen, mutta vahvistaa myös uskoa, että järjestelmä saadaan toimimaan alkuhaparointia paremmin.