fbpx
Pääkirjoitukset

Fortum hukkasi harharetkeensä miljardisummat – Valtion omistajaohjaus takkusi

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoi Saksan valtion kansallistavan Uniperin. Kuva: Jussi Nukari

Fortumin Uniper-kaupan jälkipyykkiä on pesty kuukausitolkulla, eikä puhdasta synninpäästöä ole luvassa.

Fortumin mukaan kukaan ei voinut odottaa, että Venäjä aloittaisi hyökkäyssodan ja käyttäisi energiamarkkinoita kiristämiseen. Sota oli kieltämättä yllätys, mutta saksalaisen energiayhtiö Uniperin hankinta sisälsi jo ison riskin.

Kauppa oli valtava virhearvio, kuten jjälkiviisaasti tiedämme. Epätodennäköisiä vaaran merkkejä oli olemassa, mutta jättiodotukset sumensivat Fortumin johdon harkintakyvyn 2017–2018. Fortum päätti ostaa Uniperin kuulematta valtio-omistajaa, vaikkakin hanke saikin ministeritason puollon.

Yritystoimintaan ja investointeihin liittyy riskejä, mutta niitä pitää verrata muun liiketoiminnan suuruuteen ja kestokykyyn.

Fortumia kiinnosti Uniperissa etenkin puhdas vesi- ja ydinvoima sekä maakaasun vakaaksi arvioitu tuotto, vaikka mukana tuli iso tukku hiilenmustia voimaloita.

Fortum ja Uniper suhtautuivat sinisilmäisesti Venäjän kaasutoimituksiin. Tuottoa tuli, kunnes riski laukesi silmille sodan myötä.

Konkurssikypsäksi syöksyneen Uniperin pelastusoperaatio kävi kalliiksi. Saksan valtio ostaa Fortumin ulos Uniperistä puolella miljardilla eurolla. Fortum oli hankkinut Uniperin osakkeita vuosien varrella seitsemällä miljardilla.

Tappio on Suomen taloushistorian suurin.

Fortumilla on sopimuksen mukaan ensisijainen oikeus tehdä ostotarjous Uniperin vesivoima- ja ydinvoimaliiketoiminnoista Ruotsissa, mutta miksi Uniper näistä puhtaan ja varman tuoton laitoksistaan lähivuosina luopuisi?

Saksa rahoittaa kansallistamaansa Uniperiä niin, että se voi maksaa Fortumille takaisin alkuvuodesta annetun kahdeksan miljardin rahoituksen.

Suomessa pitäisi tyytyä siihen, että sopu oli paras saatavilla oleva riskien minimoimiseksi, ei paras mahdollinen. Huonomminkin olisi voinut käydä.

On tunnustettava, että Uniperin asiassa Suomen vipuvarresta ei ollut kilpailemaan Saksan valtion kanssa. Saksalaispoliitikoille oli helpompaa kupata yhtiötä kuin ajaa kaasulaskuja täysimääräisesti kansalaistensa maksettaviksi.

Parasta on se, että Fortum saa ravistettua Uniperin pois selästään. Valtion tai eläkeyhtiöiden ei tarvinne pääomittaa yhtiötä.

Fortum palaa nyt takaisin Pohjoismaiden markkinoille. Yhtiön pitää seuraavaksi päästä eroon voimaloistaan Venäjällä.

On taas nähty, ettei omistajaohjaus ei todellakaan takaa valtiolle suoraa vuorovaikutusta valtionyhtiön hallitukseen.

Menot