Pääkirjoitukset

Gallupit eivät ratkaise puoluejohtajaa

Kansa on äänestänyt kokoomuksen valtionhoitajapuolueeksi ohi keskustan ja SDP:n. Puolue on maan suurin, presidenttipuolue ja myös Suomen johtava europuolue.

Johtavan puolueen asema on tavoiteltu ja samalla arvaamattoman vaikea. Ensi vuonna pidettävien eduskuntavaalien asetelmat ovat täysin avoinna.

Kokoomus valmistautuu kesäkuun puheenjohtajavalintaan poikkeuksellisen mielenkiintoisessa tilanteessa, eikä vain sisäisesti. Myös ulkoiset paineet ovat kovat: samalla valitaan maalle pääministeri.

Helsingin Sanomat järjesti mielipidetiedustelun puheenjohtajaehdokkaiden kansansuosiosta. Ehdokkaita ei tosin vielä silloin ollut ensimmäistäkään.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuorikin ilmoitti asiasta vasta kyselyajankohdan jälkeen eli tämän viikon tiistaina. Kysely ilman todellisia vaihtoehtoja kertoo lähinnä suomalaisten mielikuvista.

Kansan valinta kokoomuksen johtoon olisi eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb. Hän on julkisuuden lempilapsi, uuden ajan poliitikko, joka on iskostunut suomalaisten tietoisuuteen. Se ei tee hänestä pätemätöntä mihinkään tehtävään, mutta ei myöskään kokoomuksen puheenjohtajaa tai tulevaa pääministeriä.

Kymmenen vuotta sitten puheenjohtajakohun kohteena ei ollut etukäteen Jyrki Katainen, vaan silloinen kansanedustaja Martin Saarikangas. Puoluetta ei kuitenkaan johdeta kuin telakkaa.

Alexander Stubb ei ole itsekään päättänyt ehdokkuudestaan. Hän on sanonut, että nyt käydään eurovaaleja. Ei hän voi oikeastaan muuta sanoakaan. Samassa tilanteessa on liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen.

Todellisuudessa suomalaisen politiikan ykköspaikka ei voi olla kiinnostamatta kunnianhimoista ammattipoliitikkoa.

Puheenjohtajan valinta on kokoomuksen puoluekokousedustajien käsissä.

Puoluejohtaja johtaa nimensä mukaisesti puoluetta. Häneltä vaaditaan monen muun ominaisuuden lisäksi järjestöjohtajan kykyä ja kokemusta.

Alexander Stubb on tullut politiikkaan aikoinaan suoraan eurovaaliehdokkaaksi. Häntä kiinnostaa vuorenvarmasti pääministerin tehtävä, mutta yksin se ei nyt sittenkään riitä.

Tyhjästä ei kokoomus ole johtajaansa valitsemassa. Merkittävissä asemissa on tehtävään kouliintunut useitakin kyvykkäitä poliitikkoja.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti keskiviikkona, ettei lähde ehdolle. Hänellä riittää johdettavaa eduskuntaryhmässä.

Kokoomus ei kerro kootusti äänivaltaisten puoluekokousedustajiensa nimiä. Siten tulevien ehdokkaiden todellisesta kannatuksesta kertova kysely jäänee puoluekokouksen kynnykselläkin tekemättä.

Harkittu tiedotuslinja viestii sen puolesta, että aito valinnan paikka on kesäkuussa Lahdessa. Sitä voi nimittää jopa vanhanaikaiseksi demokraattiseksi päätöksenteoksi.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic