Pääkirjoitukset

Gallupkäänne sähköistää politiikkaa

Median teettämiin puolueiden kannatusmittauksiin voi suhtautua usein vahvalla varauksella. Ne antavat viihteellissävyistä suuntaa kansalaisten mielialojen heilahteluista. Tänä syksynä puoluetoimistoissa luetaan gallupeja kuitenkin erittäin tarkasti.

Ensi huhtikuun eduskuntavaalien lähtölaskenta on alkanut. Mittaukset voivat vaikuttaa suoraan päivänpolitiikkaan ja etenkin siihen, missä valossa asiat tuodaan julkisuuteen.

Sunnuntaina julkaistu Ylen kannatusmittaus vahvistaa käänteen, jonka pääministeri Alexander Stubb ja koko pääministeripuolue kokoomus joutuvat ottamaan, ei viihteenä, vaan erittäin vakavasti.

Keskusta meni loppukesällä kirkkaasti kokoomuksen ohi, ja nyt etumatka on kasvanut. Heinäkuulta elokuulle kokoomus näytti repivän vain kaulaa keskustaan, mutta nyt vahvistunut käänne oli silloin jo aluillaan.

Tuoreimmat luvut ovat kokoomukselle tylyt: keskusta 23,3 ja kokoomus 20,4.

Jos vaalit pidettäisiin nyt, keskustan Juha Sipilästä tulisi todennäköisesti Suomen pääministeri.

Toki kokoomuksen nenä pysyy vielä pinnalla, eikä tulos ole pidempiaikaiseen puolueiden väliseen kannatusheilahteluun nähden mitenkään erityisen poikkeava.

Puheenjohtajavaihdoksen jälkeiset kuherruskuukaudet ovat ohi, ja Alexander Stubb joutuu tekemään kaikkensa säilyttääkseen asemansa myös tulevien vaalien jälkeen. Hänen kansansuosionsa on vahva, mutta pelkästään sen varassa kokoomus ei vaaleja voita.

Nyt olennaista on ajankohta, muutenkin kuin ensi kevään vaalien takia. Kokoomusjohtoisen hallituksen enemmistö on supistunut eduskunnassa lähes minimiinsä, eikä hermopeliltä voida välttyä.

Kun kansalaisten puolueuskollisuus on vähentynyt, vaikuttavat päivänpolitiikan irrallisetkin tapahtumat aikaisempaa enemmän. Politiikka on kansalaisille yhä enemmän shoppailua.

Kokoomuksen kannatus on sulanut etenkin pieni- ja keskituloisten keskuudessa. Mieleen tulevat väistämättä selitykseksi ministeri Laura Rädyn laukomat harhakäsitykset suomalaisten palkkatasosta.

SDP:n puheenjohtajavaihdoksen takana olivat mielipidemittausten katastrofaalisen surkeat lukemat.

Viime kesän pohjamutien jälkeen SDP on onnistunut kääntämään kannatustaan nousuun. Ylen mittauksessa demareiden heinäkuun kannatusluku oli vaivainen 13,8 prosenttia. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli jopa erittäin tyytyväinen elokuun mittauksen lukuun, joka sekin oli vain 14,9. Nyt Yle mittautti demarikannatukseksi 15,2.

Puheenjohtaja Timo Soini (ps.) sai sunnuntaina huonon uutisen. Perussuomalaisten maine äijäpuolueena on vaarassa. Heti viime eduskuntavaalien jälkeen jopa 30 prosenttia miehistä ilmoitti kannattavansa perussuomalaisia. Nyt luku on romahtanut 22 prosenttiin. Soinille lohduksi: kova vertailuluku oli Jytkyn tuomaa huumaa. Lähes neljännes miesäänestäjistä on sekin erittäin paljon.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic