Pääkirjoitukset

Gazan painajainen pahenee raketti raketilta

Valtakirjansa uusinut kovan linjan pääministeri Netanjahu voi luottaa Donald Trumpin täyteen tukeen. Raketti-iskut johtavat vain massiivisempaan Gazan kaistan moukarointiin.
Israelin ilmaiskun räjähdyspatsaita Gazan kaistalla lauantaina. Israelilaislähteen mukaan Gazasta ammuttiin Israelin puolelle saman päivän aikana lähes 100 rakettia. Kuva: MOHAMMED SABER
Israelin ilmaiskun räjähdyspatsaita Gazan kaistalla lauantaina. Israelilaislähteen mukaan Gazasta ammuttiin Israelin puolelle saman päivän aikana lähes 100 rakettia. Kuva: MOHAMMED SABER

Israelin ja palestiinalaisten rauhanomainen rinnakkainelo on kaukainen haave. Väkivalta on syrjäyttänyt kerta toisensa jälkeen rauhantoiveet.

Suurvaltapolitiikankin koukerot ovat koituneet onnettomuudeksi tavallisten ihmisten turvallisuudelle Israelissa ja palestiinalaisalueilla.

Presidentti Donald Trumpin aikakaudella Yhdysvallat on sekä suoraan että epäsuorasti tukenut kovia otteita, joilla Israel vastaa valtionsa olemassaoloon ja juutalaisväestön turvallisuuteen kohdistuneeseen uhkaan.

Trump tunnusti taannoin Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja viimeksi maan oikeuden Golanin kukkuloihin Syyrian rajalla.

Erityisesti väkivallan mielettömyys tulee ilmi pinta-alaltaan vähän Hausjärven kuntaa pienemmällä Gazan kaistalla.

Maltillinen palestiinalaishallinto on menettänyt otteensa ääriaineksista, jotka viikonlopun aikana ampuivat jälleen runsaasti raketteja Gazasta Israelin puolelle.

Jokainen raketti johtaa kriisin syvenemiseen ja kostoiskuihin.

Israelin kovan linjan pääministeri Benjamin Netanjahu sai huhtikuussa maan parlamentin eli Knessetin vaaleissa valtakirjan jatkaa voimapolitiikkaansa. Hän lupasi ennen vaaleja, että Länsirannan juutalaissiirtokunnat liitetään entistä tiukemmin Israeliin.

Tilanteessa ei ole valitettavasti nähtävissä minkäänlaisia lientymisen merkkejä.

Suhtautuminen jälleen kärjistyneeseen Lähi-idän tilanteen jakaa maailmaa, mutta myös suomalaista mielipideilmastoa.

Arabimaailmassa ja myös äärioikeistolaisessa liikehdinnässä pesivä antisemitismi, juutalaisvastaisuus tuli ilmi kansanedustaja Hussein al-Taeen (sd.) vanhoissa Facebook-kannanotoissa, jotka ovat nousseet julkisuuteen myös Israelissa.

Vastuulliseen politiikkaan ja asialliseen keskusteluun ei kuulu ihmisten jaottelu uskonnon, kansalaisuuden eikä minkään muunkaan vastaavan mukaan.

Väkivalta ja raakuudet on tuomittava aina ja yksiselitteisesti siitä riippumatta, kuka vihanpitoon on syyllistynyt.

Lähi-idässä ei kukaan voi uskottavasti väitellä ainakaan siitä, kuka heitti ensimmäisen kiven – tai ampui raketin.

Päivän lehti

11.7.2020