Pääkirjoitukset

Gazan sota lisää vihaa

Gazassa vallassa olevan Hamas-järjestön jyrkkä siipi ei anna periksi. Se ampuu kohti Israelia raketteja, Israel vastaa tulitukseen ja se onkin virallisen tiedon mukaan hyökännyt yli tuhanteen kohteeseen.

Missä kohtaan aseelliset yhteenotot kääntyvät sodaksi? Vastauksia on lukuisia, mutta murheellisen monilla mittareilla Israel ja Gazan Hamas ovat sodassa.

Käynnissä on taistelu, jonka voittajasta ei ole epäselvyyttä. Vaikka Israel on pieni valtio, sillä on kuitenkin erittäin iskukyinen armeija. Historia todistaa, että maa on valmis sotimaan ja ottamaan myös suuria riskejä.

Israelin tukena on maailman johtava talouden ja sotilaallisen voiman suurvalta, Yhdysvallat. Toiselle kaudella valittu presidentti Barack Obama ilmoitti tukevansa Israelia.

Kun sotaa on käyty kohta viikko, ei rauhaa ole näköpiirissä. Päinvastoin on laskettavissa taistelujen laajentuvan.

Israel ei mielellään vyörytä taistelujoukkoja panssarivaunuineen yli rajan. Jos siirto kuitenkin lasketaan armeijan johdossa välttämättömäksi, näin käy. Sotilaiden valta on maassa kasvamassa.

Hamasin raketit ovat epätarkkoja ja valtaosan niistä on torjunut Israelin ilmapuolustus. Niin kauan kuin raketteja lähtee kohti Israelia, suuren tuhon mahdollisuus on olemassa.

Sodassa on rikottu jo yksi Israelia koetteleva raja. Rakettien räjähdykset eivät aiheuttaneet tuhoa Tel Avivin lähistöllä, silti niillä oli pelkoa lisäävä vaikutus.

Ennen muuta Israelin johto saa Tel Aviviin kohdistuneesta hyökkäyksestä lisää perusteita isollekin sotilasoperaatiolle Gazan puolelle.

Paine kasvaa tietysti Israelin sisällä. Kansa vaatii entistä enemmän kovia otteita vihollisen kukistamiseksi, maan rajojen turvaamiseksi ja israelilaisten suojelemiseksi.

Israelilla on käytössä tarkkaa ja pääosin luotettavaa tiedustelutietoa Hamasin joukoista. Tiedot tekevät mahdolliseksi täsmälliset hyökkäykset sotilaallisiin kohteisiin.

Gaza on kuitenkin olemattoman pieni ja täyteen asuttu alue, kaiken lisäksi sotilaat operoivat siviiliväestön keskellä.

Sota kylvää Gazassa kuolemaa ja uhrien joukossa on väistämättä siviilejä, vauvoja, lapsia, naisia ja vanhuksia.

Jälleen kerran on kysyttävä, mitä ongelmaa aseilla yritetään ratkaista. Sota hautaa olemattomia toiveita pysyvästä rauhasta, alueen oloja vakiinnuttavasta laajasta poliittisesta ratkaisusta.

Tietä rauhaan ei ole kuljettavissa ilman Israelin julistaman Gazan saarron purkamista. Saarto on ajanut alueen ahdinkoon ja sodan myötä alueella asuvia uhkaa jopa nälänhätä.

Israelin politiikassa painopistettä tulisi siirtää aseista diplomatiaan. Maan johdon on jostain syystä vaikea ymmärtää, että Hamasin tuki nojaa Gazan alueen kurjuuteen ja näköalattomuuteen.

Yhtä lailla aika olisi herätä myös Gazassa. Vihan lietsonta johtaa umpikujaan – varsinkin sotilaallisesti voimakkaan Israelin naapurissa.

Päivän lehti

2.4.2020