Pääkirjoitukset

Geenitestit tuottamaan myös kansanterveyttä

Geenitestaus on tulossa myös julkiseen terveydenhuoltoon, mutta sen laajuus ja etenkin käyttötavat on tarkasti harkittava. Ihmisillä on oikeus myös olla tietämättä.
Yksinkertaisimmat geenitestit otetaan suun limakalvolta vanupuikolla. Kuva: Leena Mörsky
Yksinkertaisimmat geenitestit otetaan suun limakalvolta vanupuikolla. Kuva: Leena Mörsky

Tuhannet suomalaiset ovat etsineet juuriaan ja maailmalla asuvia hyvinkin etäisiä sukulaisiaan yksinkertaisten geenitestien ja internetin kautta toimivien yritysten avulla. Tunnetuin niistä on israelilainen MyHeritage.

Perimää selvittelevä geenitestaus on – ”sukututkimuksen” ohella – myös netissä rehottavaa liiketoimintaa.

Terveysviranomaiset ovat vasta heräämässä asiaan (mm. Yle 18.10.). Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut genomilakia, joka on tulossa eduskuntakäsittelyyn ensi keväänä.

Pelisäännöt tarvitaan, koska kysymys on yksittäisille ihmisille ja suurille ihmisjoukoille erittäin vakavista asioista.

Internetin kaupallisten geenitestien luotettavuus on pystyttävä vähintäänkin auttavasti takaamaan, mahdollisista tulevista julkisesti rahoitetuista puhumattakaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL on lähettämässä lähiaikoina tutkimukseensa osallistuville 3 500 suomalaiselle tietoa heidän mahdollisesta riskistään sairastua esimerkiksi sepelvaltimotautiin.

Tutkimuksen tarkoitus on selvittää geenitestauksen hyötyjä kansanterveydelle.

On ehdottoman tarpeellista jakaa kansalaisille sellaista luotettavaa tietoa, joka saattaa ehkäistä suurta inhimillistä kärsimystä ja terveydenhoitokustannuksia myös yhteiskunnalle aiheuttavia sairauksia.

Sairauksien takana on yleensä useita tekijöitä. Tietoisuus riskistä saattaa saada ihmisen muuttamaan elämäntapojaan terveellisemmiksi. Perimäänsä kukaan ei voi vaikuttaa, mutta esimerkiksi ravintoonsa ja liikuntaansa voi.

Geenitestaus on tulossa myös julkiseen terveydenhuoltoon, mutta sen laajuus ja etenkin käyttötavat eli soveltaminen on tarkasti harkittava.

Muun muassa Lääkäriliitto on omassa ohjeistuksessaan käsitellyt laajasti geenitestauksen eettisiä ongelmia.

Niin arvokasta kuin terveysriskejä ennakoiva tieto onkin, on ihmisillä myös oikeus elää ja olla tietämättä.

Yhtä ihmistä koskeva tieto koskee myös hänen sukulaisiaan ja tuleviakin lapsiaan. Myös raja kaikenlaiseen geenimanipulaatioon eli ihmisjalostukseen päin on pidettävä tiukasti suljettuna.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic