fbpx
Pääkirjoitukset

Haa, päästiin asiaan!

 

Kevät.
 
Ihana kevät. 
 
Paskakevät.
 
Riippuu miltä kantilta katsoo. Joka tapauksessa kevät on paljastava vuodenaika, samalla niin neitseellinen.
 
Parasta ovat hetki hetkeltä lämpimämmiksi ja pidemmiksi muuttuvat päivät·–·lupaus kesästä on annettu. Kesäähän me pakkasen keskellä karaistuneet odotamme sydän syrjällään.
 
Samalla kevät on pahinta. Kirkas aurinko paljastaa harmaan todellisuuden, talven aikana pölyyntyneen ja nuhjuuntuneen kodin ja likaantuneet ikkunat, kuraisan auton.
 
Ja tietysti – ne kuuluisat koiranpaskat. Haa, päästiin asiaan! Kun parinkymmenen neliön alueelta kantaa lapiotolkulla sitä itteään, tietää tässä maassa todella olevan paljon koiria.
 
Tästä asiastahan ei saa puhua tai kirjoittaa julkisesti, niin siispä hys, hys!
 
Roskaajista pahimpia ovat ilmeisesti kuitenkin tupakoitsijat sekä yösyöpöt. Tienvarret on heitelty täyteen tupakantumppeja ja tyhjiä tupakka-askeja. 
 
Toisen janan muodostavat sinappiset paperikääröt ja isot pahviset juomatölkit. Hyvin usein nuo jätökset ovat yhdistyneet, suorastaan kihlautuneet. Siellä missä on toinen kasauma, löytyy myös toinen roskalaji.
 
Ojanpohjat paljastavat myös yöllisen kulkijan kehittymättömän ruokakulttuurin. Tupakantumppien ja -askien joukossa on hampurilaispakkauksia, mutta myös tyhjiä kananugetti-, nakki- ja lihapullapakkauksia sekä valmispitsan kääreitä. 
 
Kylmiltään? Yök!
 
Ikävintä on se, että roskaaminen näyttää vuosi vuodelta vain lisääntyvän.
 
Jos on hiukova nälkä, toki voi vapaasti syödä kylmiä eineksiä autossa. Ne käärepaperit voisi kuitenkin viedä roskikseen, eikä heittää tienpenkalle.
 
Maisemien putsaaminen ei ole halpaa lystiä. Mutta eipä se yöllinen yökkääjä mieti, että hänen jätöksiensä siivoamiseen kuluvilla pennosilla voisi tehdä jotain paljon järjellisempää.
 
Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta kevään hehkun saa esille vain siivoamalla sisällä ja ulkona. Se on onneksi palkitsevaa puuhaa. Kun työhön ryhtyy, tuloksen näkee välittömästi.
 

Menot