Pääkirjoitukset

Haaviston toiminta arvioidaan perin pohjin

Mahdolliset rikosnimikkeet ovat vakavia. Ministerin joutuminen valtakunnanoikeuteen olisi kuitenkin erittäin tavatonta ja historiallista. Oppositio saa vettä myllyynsä.
Vihreiden Pekka Haavisto presidenttiehdokkaana Hämeenlinnassa elokuussa vuonna 2011. Seuraavan talven presidentinvaalien toisella kierroksella hän sai yli miljoona ääntä. Kuva: Juhani Salo
Vihreiden Pekka Haavisto presidenttiehdokkaana Hämeenlinnassa elokuussa vuonna 2011. Seuraavan talven presidentinvaalien toisella kierroksella hän sai yli miljoona ääntä. Kuva: Juhani Salo

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on puolueensa presidentinvaaleissa erittäin hyvin menestynyt ja laajaa arvonantoa nauttinut entinen ehdokas.

Haaviston ansiot ovat ilmeiset, mutta hänen toimintansa syyrialaisen al-Holin leirin suomalaisten tapauksessa on murtanut hänen julkista kuvaansa.

Ilta-Sanomien viimesyksyiset paljastukset Haaviston johtamistavasta ja omavaltaisuudesta ministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen syrjäyttämisessä johtivat keskiviikkona siihen, että eduskunnan perustusvaliokunta pyytää valtakunnansyyttäjää aloittamaan esitutkinnan Haaviston toimista.

Valiokunta voi pyytää esitutkintaa vain, jos on syytä epäillä rikosta. Nyt on. Lisäksi päätös oli yksimielinen.

Mahdolliset rikosnimikkeet ovat vakavia: virka-aseman väärinkäyttö tai virkavelvollisuuden rikkominen.

Ei ole kysymys pelkästään siitä, että käsitykset tapahtumien kulusta olisivat erilaiset: olisi sana vastaan sanaa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan on ilmennyt, että Haavisto on antanut valmistelumääräyksen, jonka mukaan konsulipäällikkö Tuominen pitäisi erottaa tehtävästään.

Nyt selvitetään, miten tämä määräys liittyi siihen, että al-Holiin liittyvä valmistelu siirrettiin aikaisemmin pois Tuomiselta, joka oli ilmaissut vastustavansa ministeriltä saamaansa ohjeistusta valmistella virkamiesteitse suomalaisnaisten ja -lasten palauttamista.

Jos näyttöä painostuksesta, saati kostosta tai konsulipäällikön rankaisemisesta löytyy, on Pekka Haavisto heikoilla. Ministerin joutuminen valtakunnanoikeuteen valiokunnan jatkokäsittelyn ja eduskunnan täysistunnon päätöksellä olisi kuitenkin erittäin tavatonta ja historiallista.

Jo nyt voidaan sanoa, että vihreät joutuu etsimään seuraaviin presidentinvaaleihin uuden ehdokkaan.

Ulkoministeriin kohdistuva esitutkinta on erittäin kiusallista pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle ja vihreälle puolueelle. Oppositio, tässä asiassa erittäin aktiivisten perussuomalaisten johdolla, saa vettä myllyynsä – täysin lopputuloksesta riippumatta.

Menot