fbpx
Pääkirjoitukset

Hädän hetkellä jää pykälänviilaus toiseksi

Kesälomakaudella tapahtuu onnettomuuksia enemmän kuin muina vuodenaikoina. Kuinka ollakaan, usein turma sattuu tien päällä, veneilemässä, metsässä tai mökillä.

Harva kesälomakohteissa matkusteleva tietää aina tarkan sijaintinsa, joka on hätäkeskukseen soitettaessa enemmän kuin tarpeen.

Uutena apuna voi älypuhelimeensa ladata 112 Suomi -mobiilisovelluksen, joka mahdollistaa soittajan sijainnin välittymisen automaattisesti hätäkeskuspäivystäjälle.

Hätäpuhelu on tällöin soitettava sovelluksen kautta ja soittajalla oltava puhelimessa datayhteys päällä. Hätäkeskuslaitoksen suosittelemalla sovelluksella voi myös selvittää mökkinsä karttakoordinaatit.

Sovellusta on jo ladattu kiitettävästi, mutta sen yleistymisen varaan ei voi liiaksi turvautua. Tavallisesti hätäkeskuspäivystäjän täytyy kysellä hätäpuhelun soittajalta tarkka osoite avun lähettämistä varten. Se kuluttaa hädän hetkellä elintärkeitä sekunteja.

Nykyisin hätäpuhelut voidaan ilman erillistä lupaa paikantaa vain, jos käyttäjä on hätäviranomaisen perustellun käsityksen mukaan ilmeisessä hädässä tai välittömässä vaarassa. Paikkatietojärjestelmä on lisäksi tarkkuudeltaan turhan summittainen varsinkin haja-asutusalueella.

Hätäkeskuslaitos mielii soittajan sijaintitiedon liittämistä automaattisesti hätäpuheluihin ja toivoo Viestintävirastolta aktiivisuutta asiassa.

Pykälänviilaukselta tuntuu viraston lakimiehen empiminen sillä perusteella, että puhelimen täsmällisen sijaintitiedon automaattinen välittäminen voi uhata yksityisyyden suojaa. Viraston sijaan operaattorit ymmärtävät tarpeen.

Uudistus on teknisesti toteutettavissa ja jopa ilman lakimuutosta. Pulman voisi kiertää muuttamalla puhelinliittymän omistajan sopimusta operaattorin kanssa siten, että hätäpuhelun sijaintitietojen suora välitys hätäkeskukselle tulee sallituksi.

Operaattorit voisivat pankkien ja vakuutuslaitosten tapaan kertoa omistajille, että muutos tulee käytännöksi, ellei sitä erikseen kiellä.

Hätäpuheluja ei muutenkaan pidä soittaa kuin vaaratilanteissa. Hädän hetkellä lakitekninen viilaus jää toiseksi. Soittajan sijainti jää samoin viranomaistiedoksi. Tärkeintä on lähettää tarvittava apu nopeasti oikeaan paikkaan.

Menot