Pääkirjoitukset

Häiriköt saatava pois katsomoista

Urheilukatsomoiden väkivalta on maailmanlaajuinen ongelma, johon on puututtu kovin ottein monissa Euroopan maissa. Mitä urheilun lieveilmiön kitkemiseksi tulisi tehdä Suomessa, sitä pohtii keväällä työnsä päättävä sisäministeriön toimikunta.

Tarkkailulistalla ovat ainoastaan jääkiekko ja jalkapallo, suurten katsomojen urheilulajit.

Urheilun pitäisi olla viihdettä ja hauskanpitoa. Mitä se on pahimmillaan, siitä kertoo hollantilaisen miehen kuolema. Jalkapallo-ottelussa tuomarina toiminut mies menehtyi murrosikäisten pelaajien rajun pahoinpitelyn seurauksena.

Raumalla joukko urheiluhuligaaneja potki kaksi ”väärän” jääkiekkojoukkueen kannattajaa. Tapaus ei ole lajissaan ainoa.

Ongelmaa ei ole syytä liioitella, koska valtava enemmistö katsojista käyttäytyy mallikelpoisesti. Koko maassa on tuskin muutamaa sataa häirikköä enempää.

Katsomo on paikka, jossa järjestys pitää kaikin tavoin turvata. Suurin uhka on paniikki, joka voi saada alkunsa jopa yhdestä ainoasta riehuvasta katsojasta.

Kysymys on vain siitä, torjutaanko Suomessa katsomoväkivaltaa nyt tai vasta sitten, kun jotain vakavaa tapahtuu. Yleisön turvallisuuden takaamisessa ei voi luottaa hyvään onneen.

Nykyiset pelisäännöt – laki ja asetukset – ovat sikäli selkeitä, että tilaisuuden järjestäjä on yksiselitteisesti vastuussa jokaisen katsojan turvallisuudesta.

Taakka on raskas ja lähtökohta sitä myöten selvä: jääkiekko- ja jalkapallohuligaaneille ei pidä antaa yhtään pelitilaa.

Häiriköille on suunnitteilla joko määräaikainen tai jopa pysyvä porttikielto. Keskustelua käydään siitä, miten häiriköiden pääsy katsomoihin olisi teknisesti järjestettävissä.

Poissa laskuista ei voi olla huligaaneista koottu rekisteri, joka on kaikkien urheilutilaisuuksia järjestävien käytössä. Lista on mahdollista laatia niin, että huomioon otetaan yksilön oikeusturva.

Vai onko? Suomi on maa, jossa kaikenlaista rekisteröintiä kavahdetaan ja yksilön suoja tapaa olla arvo ylitse muiden.

Jyväskyläläisen jääkiekkoseura JYPin toimitusjohtaja Kari Tyni on huolissaan katsojien turvallisuudesta. Hän painotti Ylen A-studiossa, että yksilön oikeuden on väistyttävä yleisen edun tieltä.

Kukaan ei edes ole asiallisesti kaventamassa yksittäisen katsojan oikeuksia. Jos lipun ostanut käyttäytyy asiallisesti, hänellä ei ole mitään vaaraa päätyä mahdollisesti perustettavalle häirikkölistalle.

Urheilutilaisuuksien järjestäjien asemaa on joka tapauksessa vahvistettava. Esimerkiksi SM-liigan jääkiekkoseuroilla täytyy olla yksiselitteisesti oikeus estää pääsy katsomoon henkilöiltä, jotka eivät osaa käyttäytyä.

Suomalaisessa urheiluelämässä on otettu innostavia askeleita oikeaan suuntaan, kun fanikulttuurissa nostaa päätään oman joukkueen tsemppaaminen. Ennen katsomoiden kuninkaita olivat vastustajille ruokottomuuksia huutelevat.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic