Pääkirjoitukset

Häirintä on tappava ase hybridisodankäynnissä

Suomen johdon linja on ollut tapauksessa asiallisen varovainen, kuten kuuluukin. Ensin asia on selvitettävä ja sitten esitettävä jämäkkä vastalause.
Kaksi Norjan ilmavoimien Eurofighter-hävittäjää ja AWACS-tutkakone Nato-johtoisessa Trident Juncture -harjoituksessa Trondheimin lähellä 29. lokakuuta.

Naton suuri sotaharjoitus pohjoisilla alueilla kiinnosti – luonnollisesti – venäläisiä, eikä ole ensinkään tavatonta, että mahdistaan tarkka Venäjän armeija ja sotilastiedustelu järjestivät samaan aikaan omat manööverinsä.

Osa vastatoimista oli julkisia ja osa salaisia.

Norjan puolustusministeriö on vahvistanut, että Trident Juncture -harjoituksen aikana Suomenkin puolella havaittu GPS-häirintä tuli Kuolan niemimaalta.

Kuvioon kuuluu lähes itsestään selvyytenä, että virallinen Venäjä ei tunnusta tapahtunutta. Se sopii täsmälleen nykyaikaiseen hybridivaikuttamiseen.

Kun mennään muutama askel kohti pimeää, puhutaankin hybridisodankäynnistä, jossa häirintä on karmeimmillaan tappava ase.

Suomen johdon linja on ollut tapauksessa asiallisen varovainen, kuten kuuluukin. Ensin asia on selvitettävä ja sitten esitettävä jämäkkä vastalause.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä (kesk.), ulkoministeri Timo Soini (sin.) ja eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) ovat kaikki kiinnittäneet asiaan vakavaa huomiota.

Venäjälle on tehtävä selväksi, ettei häirintää hyväksytä missään muodossa. Törkeäksi häirinnän tekee etenkin se, että se kohdistuu sotilaskoneiden lisäksi myös siviili-ilmailuun.

Paikannuslaitteet ovat nykyaikaisessa lentoliikenteessä keskeinen turvallisuustekijä.

Häiriö voi johtaa tuhoisiin seurauksiin. Onneksi koneet eivät lennä pelkän GPS:n varassa, mutta se ei tee häirinnästä millään muotoa hyväksyttävää.

Signaalin häiritseminen ei välttämättä kovin paljon poikkea siitä, että kone ammuttaisiin suoraan alas.

Hybridisota on kuitenkin aivan jotakin muuta kuin tavanomaisena pidetty sodankäynti. Sitä käydään kaikkialla – suureksi osaksi tietoverkoissa. Harmaan alueen rajat eivät ole kenenkään tiedossa.

Tiedonvälitys, nimenomaan väärän tiedon levittäminen ovat tyypillisintä hybridivaikuttamista. Virallinen totuus on lähes aina jotakin muuta kuin todellisuus. Siksi ei ole mikään ihme, että Venäjä kiistää jälleen kirkkain silmin kaiken.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic