Pääkirjoitukset

Halla-aho aiheutti PS:lle suuren rytkyn

Jussi Halla-ahon valinnasta voidaan perussuomalaiseen tapaan vääntää sutkautus. Kun yllättävän suuresta vaalivoitosta puhuttiin aikoinaan jytkynä, voidaan nyt puhua rytkystä.

Rytky tarkoittaa lounaismurteissa heikoille jäille menoa. Se on lasten uhkarohkeaa leikkiä rytisevän, ohuen syysjään päällä.

Halla-ahon täytyy yhtälailla tasapainoilla ja harkita jokaista askeltaan, jotta puolue pysyisi kasassa ja hallituksessa.

Kahtiajako eduskuntaryhmässä voimistuu väkisinkin samalla kun pelko loikista muihin puolueisiin kasvaa.

 

Perussuomalaisten kenttä käveli eliitin ehdokkaana pidetyn Sampo Terhon yli ja antoi vahvan mandaatin Halla-aholle ja hänen edustamalleen linjalle. Perussuomalaisista tulee nyt aikaisempaa selkeämmin oikeistopopulistinen puolue, joka korostaa maahanmuutto- ja EU-kriittisyyttä.

Puolueen säännöt edesauttavat tällaisia yllätyksiä. Kun muissa puolueissa puheenjohtajan valitsevat puoluekokousedustajat, perussuomalaisissa saavat puheenjohtajasta äänestää kaikki, jotka ovat hankkineet jäsenkirjan.

Halla-aho esitti toiveen, että väki olisi nyt hänen takanaan ihan samoin kuin hän olisi ollut, jos joku toinen olisi valittu puheenjohtajaksi.

Helpommin sanottu kuin tehty. Ristivetoa käy kovana. Väristyksiä aiheuttaa sekin, että Halla-aho haluaa Timo Soinin väistyvän ulkoministerin paikalta. Puheenjohtajistoon Halla-aho sai maahanmuuttokriittisen värisuoran, kun varapuheenjohtajaksi tuli hänen suosikkinsa Laura Huhtasaari ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Teuvo Hakkarainen.

 

Halla-aholla on nyt valtava paine lunastaa niitä lupauksiaan, jota hän kampanjansa aikana esitti. Se tuottaa vaikeuksia puolueen koossa pitämiselle ja hallituskumppaneille, jotka olivat jo etukäteen hyvin varautuneita Halla-ahon mahdollisesta valinnasta. Etenkin kokoomuksen riveistä on lauottu, ettei sen pitäisi olla samassa hallituksessa Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.

Halla-aho on toki tullut varovaisemmaksi lausunnoissaan ja puhunut muun muassa siitä, että jos noudatetaan sovittua hallitusohjelmaa, se sopii hänelle. Samalla yhteydessä hän on kuitenkin muistuttanut maahanmuuttolinjan kiristämisen välttämättömyydestä ja EU-kriittisyydestä.

Mainos