Pääkirjoitukset

Hallituksella onnistumisen pakko

Maan hallitus lisää tuntuvasti poliittista ohjaustaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamistyössä. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoi sunnuntaina Yleisradion pääministerin haastattelutunnilla hallituksen perustavan uuden työryhmän avaamaan pahoin jumittuneen sote-uudistuksen solmuja. Nyt asialle pannaan hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja muutama ministeri. Asiantuntijat ovat tästä ryhmässä sivussa. Heidän reviiriään on peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) nimittämä peräti 35-jäseninen suurtyöryhmä.

Jo ennen sitä virkamiehistä koottuja ryhmiä on ollut useita, seminaareja on pidetty ja kuntakenttää kuultu kertaalleen. Niiden työn tulosten vastaanotto on ollut ristiriitaista ja ne ovat olleet siinä määrin poliittisten painotusten värittämiä, ettei esityksistä ole toistaiseksi edetty lakiluonnoksen kirjoitustyöhön asti.

Nykyinen hallitus on jo pari vuotta veivannut kieltämättä kunnianhimoista ja myös tarpeellista sote-uudistusta, mutta valmista ei ole tullut. Tehtävä on toki suuri ja kauaskantoinen ja siinä pitää onnistua. Tähänastiset valmistelut ovat olleet omiaan hämmentämään jo valmiiksi epätietoista kuntakenttää ja luonnollisesti myös yksittäisiä kansalaisia. Kunnissa ja niiden omistamissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä kaikki kehitystyö ja tulevaisuuden strategiat ovat jäissä, koska kukaan ei tiedä, mihin malliin lopulta päädytään.

Tuoreen poliitikkotyöryhmän vetäjäksi pääministeri kutsui kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan turkulaiskansanedustaja Petteri Orpon. Hänen ryhmällään on vain kolme viikkoa aikaa laatia poliittiset linjaukset sote-uudistukselle, jotka osastopäällikkö Kirsi Paasikosken johtama virkamiestyöryhmä jalostaa lakitekstiksi vuoden loppuun mennessä.

Kansanedustaja Orpon työryhmän sisällä on jo valmiiksi viritetty miina. Ryhmän jäseninä ovat ministeri Maria Guzenina-Richardson ja sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.). Mikään valtakunnan salaisuus ei ole, että ministereiden keskinäisissä suhteissa ja poliittisissa painotuksissa on huomattavaa kitkaa. Tuskin se on mihinkään kadonnut, mutta kuuden hallituspuolueen eduskuntaryhmien puheenjohtajat voivat sysätä ministereiden keskinäiset voimainkoitokset tylysti syrjään.

Hallituksella alkaa olla viimeiset hetket ajaa sote-uudistus läpi. Sillä on suoranainen onnistumisen pakko. Vaalikausi on kääntynyt viimeiselle puolikkaalleen ja poliittinen paine on äärimmäisen kova. Sitä pitää yllä oppositio, mutta erilaisia painotuksia matkan varrella on ollut havaittavissa myös päähallituspuolueiden kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien välillä.

Kansanedustaja Petteri Orpo yhteensovitusryhmineen on kovan paikan edessä. Kysymys ei enää ole yksin sote-uudistuksesta, vaan koko hallituksen uskottavuudesta ja sen jatkomahdollisuuksista. Nyt on lopultakin löydyttävä yksituumaisuus ja sen polun pää, josta uudistustyö konkreettisesti alkaa.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic