Pääkirjoitukset

Hallituksen apupaketti tulee tarpeeseen

Kriisipaketti tarjoaa suoraa tukea kuitenkin melko vähän.
Hallitus suunnittelee yritysten, yrittäjien ja freelancereiden lisäksi myös kuntien tukemista. Kuva: Joel Maisalmi
Hallitus suunnittelee yritysten, yrittäjien ja freelancereiden lisäksi myös kuntien tukemista. Kuva: Joel Maisalmi

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus ryhtyy koronakriisin keskellä yrityksiä ja koko Suomen taloutta tukeviin toimiin. Apupaketin mittaluokaksi ilmoitettiin perjantaina 15 miljardia euroa.

Summa kuulostaa ensialkuun todella hurjalta. Tarkemmassa tarkastelussa selviää, että suorien tukien sijaan rahoituspaketti koostuu voittopuolisesti lainojen takauksista ja yritysten lakisääteisten maksujen, kuten eläkemaksujen lykkäyksistä.

Kaiken kaikkiaan kriisipaketti on kuitenkin hyvä alku ja se todella tulee tarpeeseen.

Vielä kuukausi sitten täysin terveeksi todettu yritys saattaa jo nyt hoippua vararikon partaalla. Juuri tällaiset yritykset valtion pitää pelastaa.

Hallitus haluaa tässä koronakriisin vaiheessa turvata yritysten maksuvalmiuden ja estää niitä kaatumasta. Talouden elvytyspaketin aika on mahdollisesti myöhemmin.

Askelmerkit ovat perusteltuja, sillä nythän ei edes vielä tiedetä, kuinka syvään suohon viheliäinen virus suomalaiset yritykset vie.

Kriisin loppulasku tulee joka tapauksessa olemaan globaalisti tähtitieteellinen, kotimaisittain järkyttävän suuri. Tarkkoja lukuja on tarjolla kuitenkin vasta vuoden kahden kuluttua.

Kriisipaketin lisäksi yrityksille on tarjolla muutakin. Hallitus nimittäin toteuttaa työmarkkinajärjestöjen esitykset esimerkiksi lomautusten nopeuttamisesta.

Tarkoitus ei ole potkia työntekijöitä aikaisempaa nopeammin kortistoon vaan turvata tulevaisuuden työpaikkoja. Nurin mennyt yritys ei työllistä nyt eikä jatkossa.

Koronakriisi ja siihen liittyvät toimenpiteet ovat hiljentäneet talouden aktiivisuutta ennennäkemättömällä tavalla. Moni yrittäjä ja yritysjohtaja puhuu jo siitä, että nyt on ajettu suoraan päin tiiliseinää. Siksi on hyvä, että yt-neuvottelujen vähimmäiskesto lomautustilanteissa lyhennetään väliaikaisesti viiteen päivään.

Lomautetuille hallitus tarjoaa karenssipäivien poistoa sekä yrittäjille, itsensätyöllistäjille ja freelancereille väliaikaisen mahdollisuuden työttömyystukeen.

Päivän lehti

31.3.2020