Pääkirjoitukset

Hallituksen iskukyky haussa salkkuruletissa

Juha Sipilän (kesk.) hallitus uusii ja lisää ministereitään puoliväliriihen jälkeen. Salkkuruletin tuuppasi alun perin liikkeelle Jari Lindströmille (ps.) liian raskaaksi käynyt oikeus- ja työministerin tuplaroolitus.

Kokoomus sai väännössä oikeusministerin salkun, johon tarttuu kaavailujen mukaisesti Antti Häkkänen. Kansanedustajana tuoreen Häkkäsen eduiksi lasketaan oikeustieteen maisterin tutkinto, Kaakkois-Suomen vaalipiiri ja puolueen varapuheenjohtajuus.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho nousee vastineeksi kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeriksi, joka on erikoinen yhdistelmä. Forssalainen Sanni Grahn-Laasonen (kok.) saa keskittyä jatkossa opetusministerin tehtäviin.

Salkkujako ei jäänyt perussuomalaisten ja kokoomuksen nokkapokaksi, sillä myös keskusta päätyi muutoksiin. Keskustan uudeksi maa- ja metsätalousministeriksi nousee pitkäaikainen kansanedustaja Jari Leppä ja Kimmo Tiilikaiselle jäävää ympäristösalkkua vahvistetaan energia-asioilla. Lisäksi kritiikkiä herättävät omistajaohjausasiat siirtyvät Sipilältä elinkeinoministeri Mika Lintilälle.

Vaikka uusien ministerien nimet olivat odotettuja, ministerirallissa nuotitus haki muotoaan. Puolueilla oli eri toiveita salkkujaosta. Pääministerikin arvioi viime vaiheissa, että uusia salkkuja tulee kolme tai ei yhtään.

Salkkukierrätys nostaa osaltaan Sampo Terhon profiilia ja voi vahvistaa hänen pyrkyään puolueensa puheenjohtajaksi Timo Soinin vetäytyessä tehtävästä kesäkuussa. Ministerilisäys mahdollistaa sen, että Soini voisi säilyttää ulkoministerin postinsa. Monipolvinen ministerikierrätys haastaa hallituksen toimintakyvyn.

Pelkona väijyy hallituskriisi, jos perussuomalaiset äityy hakemaan irtiottoa hallituksen linjasta. Hallituksen pahin mörkö on europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon valinta puolueen johtoon.

Hallituksella on edessään mitä mittavimmat sote- ja maakuntauudistuksen ratkaisut, jolloin rivien pitäisi pysyä ehjinä.

Hallitusta muodostettaessa Sipilää kutkutti uuden toimintakulttuurin tusinan ministerin kabinetti. Nyt todellisuutta on sama 17 ministeriä kuin edellisellä pahamaineisella Stubbin (kok.) hallituksella. Nähtäväksi jää, näkyvätkö ketjumuutokset tulostaululla vaalikauden jälkipuoliskolla.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic