fbpx
Pääkirjoitukset

Hallituksen loppusuora taas tuskien taivalta

Taustalla sovitaan jo seuraavan hallituksen ohjelmasta. Olemme ajautumassa eräänlaiseen kostamisen kierteeseen, jossa tavalla tai toisella poljettujen muisti on pitkä.
Hallituksen loppusuora on kivinen. Budjettineuvottelujen alkamisesta kerrottiin Kesärannassa elokuussa: Sampo Terho (sin.), Juha Sipilä (kesk.) ja Petteri Orpo (kok.).

Palkansaajajärjestöt ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) eivät päässeet edes neuvottelemaan irtisanomiskiistassaan keskiviikkona Kesärannassa. Tilanne on jumissa, ja pelkkä tapaaminenkin oli parempi kuin ei mitään.

Kiista irtisanomisen helpottamisesta kärjistää myös eduskunnan toiminnan rakenteellista ongelmaa.

Neljän vuoden hallituskausi on auttamattoman lyhyt varsinkin, jos viimeinen vuosi keskitytään riitelyyn.

Vaalikauden loppu on hallitukselle tärkeä, koska silloin olisi vietävä suurimmat uudistukset loppuun. Soten kohdalla näyttävät tosin tälläkin hallituksella sekä aika että eväät loppuvan kesken.

Peli on kovaa ja kaksinaamaista. Samaan aikaan kun demarit tekevät ay-liikkeen avulla istuvan hallituksen kampittamiseksi kaikkensa, käydään jo neuvotteluja seuraavan hallituksen puoluepohjasta ja ohjelmasta.

Viime kannatuskyselyiden perusteella tulevassa hallituksessa voisivat olla demarit, kokoomus, vihreät ja RKP.

Esimerkiksi demareiden ja kokoomuksen tilanne on vähintään mielenkiintoinen. Pitäisi hahmotella seuraavan kauden ajolinjoja, vaikka nyt ollaan täysin napit vastakkain irtisanomiskiistassa.

Demareiden puheenjohtaja ja mahdollinen pääministeri Antti Rinne todennäköisesti toivoo, että sote liikkuisi sen verran, ettei hänen tarvitsisi aloittaa alusta.

Ministeriksi nouseminen tai vallassa pysyminen teettävät poliitikoissa ihmeitä. Vaalikamppailun pitääkin olla kiivasta ja kovaa, mutta rehellistä. Nyt olemme ajautumassa eräänlaiseen kostamisen kierteeseen, jossa tavalla tai toisella poljettujen muisti on pitkä.

Tätä synkkää kehitystä helpottaa ainoastaan se, että keskeisten puolueiden johtoon saadaan uusia tekijöitä.

Tulevan hallitusohjelman lobbaaminen on täydessä vauhdissa. Puoluejohtajien puheilla laukkaa niin työmarkkinajärjestöjen kuin yrittäjien edunvalvojia.

Myös tuoreen ilmastoraportin perusteella odotettavissa olevat veroratkaisut sekä uusiutuviin energiamuotoihin että esimerkiksi sähköautoihin saavat spekulantit liikkeelle.

Menot