Pääkirjoitukset

Hallituksen painaminen mutaan ennenaikaista

Kokoomuksen Petteri Orpo vaatii hallitusta uusimaan ta­lous­oh­jel­man­sa perusteita myöten. Ohjelma vie Orpon mielestä Suomen vääjäämättömästi konkurssiin.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee rajuin sanakääntein Antti Rinteen hallituksen talousohjelmaa. Kuva: Joel Maisalmi
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee rajuin sanakääntein Antti Rinteen hallituksen talousohjelmaa. Kuva: Joel Maisalmi

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaatii pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitusta tekemään uusiksi talousohjelmansa perusteita myöten (Kaleva 3.8.).

Orpon mukaan hallitusohjelma oli jo entuudestaankin rakennettu toiveiden varaan, mutta tilanne on vielä katastrofaalisempi nyt, kun talousennusteet laskevat koko maailmassa.

Suomen vääjäämättömästä konkurssista ja katastrofista puhuminen vaikuttaa erikoiselta ja lievästi sanottuna ennenaikaiselta.

Rinteen hallitus nimitettiin tehtäväänsä kesäkuussa, ja sen jälkeen Suomi on lähinnä lomaillut. Nyt oppositiopuheenjohtajan mielestä talousohjelmaa pitäisi sitten tyystin vaihtaa.

Totta tietysti on, että esimerkiksi Saksasta tullut talousdata ei näytä kovin valoisalta. Lisäksi talousveturi-Yhdysvalloista on tullut presidentti Donald Trumpin aikana huomattavasti arvaamattomampi ja sisäänpäin kääntyneempi. Lisäksi Trump heiluttaa sosiaalisen median viesteillään markkinoita edestakaisin.

Myös Yhdysvaltojen suhtautuminen Kiinaan – siis talousmielessä – tuntuu riippuvan jopa siitä, millaisella tuulella presidentti Trump on herätessään.

Suomen hallituksen tärkein asia eli työllisyyden parantaminen on Petteri Orpon mielestä täysin levällään. Hänen mukaansa hallitus ei pysty osoittamaan niitä työllisyystoimia, joilla hallitus voisi oikeuttaa 1,2 miljardin euron rahanjaon ja pysyvien menojen lisäämisen.

Suhdanteen heikentyessä 75 prosentin työllisyysaste vaikuttaa hankalalta saavuttaa. Toisaalta juuri samoin sanottiin myös Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työllisyystavoitteesta, joka kuitenkin toteutui.

Rinteen hallitus on saanut parisen kuukautta kestäneen taipaleensa aikana arvostelua vaalilupausten pettämisestä – aivan samoin kuin moni muu hallitus ennen nykyistä. Raideinvestoinnit siirretään hamaan tulevaisuuteen, vappusatanen toteutuu joskus jos toteutuu ja niin edelleen.

Kohtuullista silti olisi, jos poliitikot muistaisivat edes lähimenneisyyden. Vanhasen kakkoshallituksen aikaan puhuttiin pokkana jakovarasta. Sittemmin Suomi on vain velkaantunut lisää.

Mainos