fbpx
Pääkirjoitukset

Hallituksen seuraava tositesti syksyllä

Laajamittaisen toimenpideohjelman laatiminen Suomen velkaantumisen hillitsemiseksi on kuitenkin paljon helpommin sanottu kuin tehty.
Sanna Marinin ja koko hallituksen katse siirtyy pikkuhiljaa terveyskriisistä Suomen talousongelmiin. Kuva: Mauri Ratilainen
Sanna Marinin ja koko hallituksen katse siirtyy pikkuhiljaa terveyskriisistä Suomen talousongelmiin. Kuva: Mauri Ratilainen

Koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi tehdyt rajoitustoimet supistavat Suomen taloutta merkittävästi kuluvana vuonna.

Kesäkuun alussa aloitettu rajoitusten purkaminen onneksi piristää taloudellista toimeliaisuutta – ennen kaikkea palvelualoilla.

Talous alkaakin toipua hitaasti loppuvuodesta.

Koronakriisin seurauksena julkinen talous velkaantuu tänä vuonna erittäin nopeasti.

Valtiovarainministeriö ennustaa, että tulojen ja menojen välinen epätasapaino kyllä pienenee lähivuosina, kun väliaikaiset tukitoimet päättyvät ja talouskasvu elpyy.

Tästäkin huolimatta julkinen talous pysyy 2020-luvun puoliväliä lähestyttäessä edelleen selvästi alijäämäisenä.

Sanna Marinin (sd.) hallitus selvisi kevään terveyskriisistä kiitettävällä tavalla. Tehohoitopaikat eivät loppuneet, kuolonuhrien määrä on pysynyt moniin muihin maihin nähden pienenä ja viruksen leviämistä tukahdutettiin tehokkaasti.

Hallituksen seuraava ponnistus löytyy taloudesta ja työllisyydestä – ainakin, mikäli koronan toinen aalto jää tulematta.

Voimassa olevan hallitusohjelman ja todellisuuden välillä vallitsee melkoinen kuilu. Työllisyysastetavoite näyttää nyt mahdottomalta saavuttaa, eikä julkisyhteisöjen velka pienene, päinvastoin.

Sopeutustoimia tarvitaan siis miljarditolkulla, vaikka edessä ei olisikaan samantyyppistä menetettyä vuosikymmentä kuin vuonna 2010.

Lähes kaikki talousviisaat ovat yksimielisiä siitä, että keskellä kriisiä ei pidä leikata etuuksia tai tehdä mittavia veronkorotuksia.

Ajatukset siitä, miten Suomi jatkossa selviää, pitäisi kuitenkin koota yhteen jo syksyksi.

Viimeistään silloin punnitaan myös valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) ja pääministeri Marinin taidot sovitella rakentavasti yhteen ideologisestikin erilaisia talousajatuksia.

Laajamittaisen toimenpideohjelman laatiminen Suomen velkaantumisen hillitsemiseksi on kuitenkin paljon helpommin sanottu kuin tehty. Saavutettuihin etuihin puuttuminen on ollut aina vaikeaa, pienituloisia ei halua kurittaa kukaan, eikä työn verotustakaan kovin moni suosittele enää korottamaan.

Menot