Pääkirjoitukset

Hallituksen sote-linjaus ennakoi miljoonapiirejä

Ainakin Kanta-Hämeessä muutamat ehtivät jo iloita siitä, että uuden hallituksen ohjelmassa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen etenee täkäläisiä tyydyttävällä tavalla.

Tulkinta oli, että sote-palvelut voidaan järjestää maakunnallisesti, mutta tuottaa seutukunnallisesti.

Äkkiä katsoen hallitusohjelma vaikuttaakin lupaavalta, koska sen mukaan sote-alueita tulee yhteensä enintään 19. Sama määrä on maakuntia ja sairaanhoitopiirejä.

Kun hieman pintaa raaputtaa, tulee esille kuitenkin pyrkimys huomattavasti nykyisiä maakuntia suurempiin sote-alueisiin.

Esimerkiksi THL onkin jo kaivanut mapeistaan vaatimuksensa 4-5 sote-alueesta.

Pääjohtaja Juhani Eskola jyrisi heti hallitusohjelman julkistamisen jälkeen, että 19 aluetta on ehdottomasti liikaa.

Hänen mukaansa määrästä päätettäessä on otettava huomioon taloudellinen kantokyky ja järjestämisosaaminen. Siihen liittyy muun muassa kyky määritellä väestön palvelutarpeet sekä kehittää tuotannonohjausta ja hankkia riittävää erityisosaamista.

Lisäksi aluehallinnon kehittämisen suunta on syytä ottaa huomioon. THL laskee, että 4-5 alueen malli on paras. Eskola painottaa, että myös vastaa kansainvälisiä suuntauksia kohti ns. miljoonapiirejä.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee sanoo saman peitellymmin.

Hänen mukaansa on tärkeää, että itsehallintoalueista muodostuu toiminnallisesti tarkoituksenmukaisia ja riittävän kantokykyisiä. Siksi myös aluejaon eri vaihtoehdot on arvioitava ennen tarkempia linjauksia.

Jättisote-alueet hylättiin viime vaalikaudella perustuslakiongelmien vuoksi. Tuolloin katsottiin, ettei demokratia toteudu niissä riittävästi. Jos alueille valitaan vaaleilla valtuusto, se ehkä täyttää perustuslain demokratiavaatimuksen.

Ei tarvitse olla ennustaja päätelläkseen, että tästä alkaa taas yhtä kova vääntö kuin edellisellä hallituskaudella.

Hallituksen tavoitteena on yhdistää näihin itsehallintoalueisiin soten ohella myös valtakunnallista ja maakunnallista hallintoa. Jos todellinen aikomus on muodostaa vain muutama itsehallintoalue, syntyy jättivirastoja, joissa pienen ihmisen ääni kuuluu huonosti.

Hallinto tuskin kiinnostaa tavallisia kansalaisia, vaan se, että palvelut toimivat sujuvasti.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic