Pääkirjoitukset

Hallituksen suosio pohjalukemissa

Kuuden puolueen hallituksen suosio raapii pahasti pohjamutia. Saadaan mennä peräti 16 vuotta taaksepäin, ennen kuin löydetään yhtä heikkoja kannatuslukemia.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) johtama hallitus sai vielä syksyllä hyvän tai melko hyvän arvosanan 40 prosentilta Helsingin Sanomien teettämään kyselyyn vastanneista. Nyt luku oli enää 32 prosenttia.

Vastaavasti keskustan imago on kohentunut merkittävästi puolen vuoden aikana. Juha Sipilän johtamaan puolueeseen suhtautui myönteisesti peräti 42 prosenttia MTV3:n teettämässä kyselyssä. SDP:n prosenttiluku oli 36 ja kokoomuksen 34.

Perussuomalaiset herättää voimakkaita tunteita. Yli 60 prosenttia suhtautuu Timo Soinin johtamaan puolueeseen kielteisesti, mutta sen kannatus on kuitenkin vahvassa nousussa.

Mielipidemittauksissa perussuomalaiset on noussut demarien ohi.

Suurimman loikan on kuitenkin tehnyt keskusta. Se hengittää jo kokoomuksen niskaan. MTV3:n teettämän kyselyn mukaan kokoomuksen johtoasema on enää prosenttiyksikkö eli ero mahtuu tutkimuksen virhemarginaalin sisään.

Nousustaan keskusta saa kiittää tuoretta puheenjohtajaansa. Juha Sipilä on alun kangertelun jälkeen ottanut puolueen hyvin haltuun. Pako perussuomalaisiin on tyrehtynyt, ja omat joukot seisovat puheenjohtajansa takana tavalla, jota harvoin keskustassa nähdään.

Kokoomus on tullut huippulukemista reippaasti alas. Aleneva suosiotrendi on kiistaton, mutta odotettu. Yhdenkään pitkään hallitusvastuuta kantaneen puolueen suosio ei pysy vakaana. Vastuu painaa.

Pitkään Jyrki Katainen pystyi kuitenkin pitämään suosiokäyrää jopa yläviistoon.

Nyt kokoomus on joutunut pääministeripuolueena tekemään äänestäjien kannalta ikäviä päätöksiä. Kaiken lisäksi päätöksentekoprosesseissa on kompuroitu pahasti, samoin kuin päätösten tiedottamisessa.

Eivät vain kansalaiset ole hämmästelleet hallituksen toimintaa, vaan myös monet asiantuntijat ovat moittineet hallitusta hutiloinnista. Eläkkeellä oleva valtiosihteeri Raimo Sailas kuvaili hallituksen työskentelyä nyyttikesteiksi.

Jokainen tuo pöytään mitä sattuu, eikä kokonaiskattauksen perään katso kukaan.

SDP on pyrkinyt vakuuttamaan kannattajiaan puhumalla puheenjohtajansa Jutta Urpilaisen suulla veroparatiiseja vastaan, tiukkaamalla sijoittajavastuuta EU:n tukipäätöksissä ja vastustamalla eläkeiän nostamista vaalilupauksen mukaisesti.

Yhteisö- ja osinkoveropäätökset eivät kuitenkaan mene demarikentässä läpi, koska suurimmat veroratkaisun hyötyjät ovat varakkaiden, listaamattomien yhtiöiden omistajat.

Veroratkaisun työllistäviä ja investointeihin kannustavia vaikutuksia on taas vaikea selittää, koska vaikutukset tulevat viipeellä, jos ylipäätään tulevat.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic