Pääkirjoitukset

Hallituksen synty on yhteinen tavoite

Tänään keskiviikkona alkavat hallitusneuvottelut poikkeavat monin tavoin tavanomaisista. Neuvotteluja on kutsuttu ehkä vähän vähätellenkin minihallitusneuvotteluiksi, koska ne koskevat vain kymmenen kuukauden mittaista vaalikauden loppua.

Neuvottelujen lopullinen merkitys on noussut päivä päivältä. Politiikka elää hetkessä, eikä kaikkea voi ennakoida, vaikka nyt neuvotellaankin ”vain” voimassa olevan hallitusohjelman täydentämisestä.

Tilannekatsaus kansakunnan tilaan on syvimmän kesälomakauden alkaessa mitä tarpeellisin. Nopea päätöksenteko ja reagoiminen tilanteisiin on välttämättömyys.

Hallitusneuvottelujen vetäjä ja siten mitä suurimmalla todennäköisyydellä Suomen seuraava pääministeri on kokoomuksen uusi puheenjohtaja Alexander Stubb. Hän on erittäin impulsiivinen, ja nyt nähdään ensimmäisen kerran, miten langat pysyvät tositilanteessa hänen käsissään.

Stubb määritteli neuvottelujen tavoitteen puheenjohtajavalintansa jälkeen viikonloppuna Lahden puoluekokouksessa. Hän pitää kiinni nykyisestä pohjasta ja viiden puolueen toteutushallituksesta. Se takaa jatkuvuuden, ja vähentää spekulaatiota myös kokoomuksen linjan muutoksesta, joka on ainakin puheenjohtajan alkutaipaleella vain vähän kiinni hänen nimestään ja persoonastaan.

Stubb antaa korostetun painoarvon Jyrki Kataisen työlle pääministerinä. Hän vakuutti pyrkivänsä toteuttamaan Lahdessa monisanaisesti ylistetyn edeltäjänsä johdolla tehdyt rakennepäätökset.

Valtiontalouden kestävyysvajeen kurominen kiinni tiedetään yli puoluerajojen välttämättömäksi. Kokonaan toinen ääni on kellossa, kun puhutaan keinoista, joilla säästöt ja vaikeat rakenneuudistukset saadaan lopulta aikaiseksi.

Sekä kokoomus että toinen johtava hallituspuolue SDP ovat murrosvaiheessa, mikä tuo oman epävarmuutensa.

Kaiken takana voi kummitella tulevien vaalien jälkeisen mahdollisen porvarihallituksen haamu. Kumppanuutta keskustan kanssa ounasteltiin Lahdessa ainakin pienissä piireissä.

Lähtökohta sekä Alexander Stubbilla että SDP:n puheenjohtajalla Antti Rinteellä on varovainen tunnustelu. Hallituksen syntyminen on molemmille yhteinen tavoite. Ainakaan esillä olleet kiistakysymykset eivät ole ylikäymättömiä.

Stubbin mukaan pistevoittojen kerääminen saa nyt loppua. Miten pitkälle se tarkoitti Antti Rinteen jo lapsiperheiden suuntaan lupailemaa kädenojennusta, kun on kysymys suuria intohimoja herättävistä lapsilisistä?

Stubb repi auki oppivelvollisuusiän noston, mikä pahanlaisesti demareiden verenpainetta. Hän tyrmäsi Lahdessa myös kertaluonteiset elvytyspaketit. Kompromissi työllisyyden ja kasvun hyväksi on periaatteellisista näkemyseroista huolimatta tulossa uudelta pätkähallitukselta. Aikarajakin ainakin jonkinlaiselle väliaikamerkille on: tuleva pääministeri on ilmoittanut, että hän haluaa juhannussaunaan.