Pääkirjoitukset

Hallituksen toimintakyky puntariin

Tasavallan hallitus kutistuu neljän puolueen enemmistöhallitukseksi, kun Vihreät lähtee virallisesti oppositioon ensi viikon maanantaina. Kokoomuksen, SDP:n, Kristillisdemokraattien ja RKP:n enemmistö on eduskunnassa lähestulkoon niin niukka kuin se vain voi olla: tasan yksi paikka (101) ja puhemies.

Hallituksen toimintakyky ja sen mukana myös tehtävässään edelleenkin kokemattoman pääministeri Alexander Stubbin (kok.) toiminta joutuu tarkkaan puntariin. Eduskunnassa sen paremmin kuin asioiden valmistelussakaan ei ole varaa grammankaan heittoihin.

Hallituksen sisäistä yhtenäisyyttä vakuutettiin torstaina laajasti. Pelkkä vakuuttelu ei riitä. Päätöksiä huutavat rakennepaketit ovat niin isoja, että niiden taakse tarvitaan vastuullisia voimia myös oppositiosta.

Hallituksen on pakko ottaa aikaisempaa tarkemmin huomioon myös opposition mielipiteet, jotta asiat etenevät.

Keskustalle ja Perussuomalaisille tilaisuus ei voisi olla herkullisempi. Ne pystyvät sekä taktikoimaan että heittämään kapuloita rattaisiin aivan uudella tavalla. Vaalikuume nousee pian, ja se tietää lisää hiiliä hallituksen niskaan.

Eduskunnan päivittäisen työskentelyn huomioarvo lisääntyy, ja kansanedustajien paikallaoloa tarkkaillaan jatkuvasti.

Vihreiden lähtö jättää arvaamattoman syvät jäljet puolueiden yhteistyöhön ja mahdollisesti jopa koko suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön vahvat viittaukset muiden poliitikkojen suomettumiseen herättivät laajaa kummastusta hallituskumppaneissa. Hän syytti arvostetussa brittiläisessä talouslehdessä Financial Timesissa Suomen hallitusta suomettumisen ilmapiiristä, kun se myöntää venäläiselle valtiolliselle ydinenergiayhtiölle mahdollisuuden olla rakentamassa Suomeen uutta ydinvoimaa.

Pääministeri Alexander Stubb ihmetteli Ville Niinistön suomettumispuheita keskiviikkona hallituksen iltakoulun jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Aiheesta jatkoivat Ylen A-Studiossa politiikan kokeneet konkarit Mauri Pekkarinen (kesk.), Pertti Salolainen (kok.) ja Jouni Backman (sd.). Eduskunnan lähetekeskustelussa puolestaan Ben Zyskowicz (kok.) jyräsi Ville Niinistön puheet ”julkeaksi Suomea vahingoittavaksi poliittiseksi peliksi”.

Jyrän alle jäänyt Ville Niinistö puolusti puheitaan – Facebookissa. Sosiaalisessa mediassa luodaan yhä enemmän politiikan sisältöjä. Vihreille se on ilmeisesti luontevampaa kuin muille, jos mukaan ei lueta tasavallan pääministeriä.

Torstaina oli jo sillanrakennuksen aika. Vihreiden kanssa tehtyä hallitusyhteistyötä kehuivat niin pääministeri Stubb kuin valtiovarainministeri Antti Rinnekin (sd.). Eron hetkellä on kohteliasta kehua, mutta seuraavaan hallitukseen Vihreillä on erittäin pitkä matka riippumatta siitä, kuka vetää ensi kevään hallitusneuvottelut.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic