Pääkirjoitukset

Hallituksen tositestit vasta edessäpäin

Sanna Marinin (sd.) hallitus on edeltäjäänsä selvästi suositumpi.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistui budjettineuvotteluihin Brysselissä perjantaina. Kuva: epa08230558
Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistui budjettineuvotteluihin Brysselissä perjantaina. Kuva: epa08230558

Poliittisissa kulissikuiskutteluissa keskustan on kerrottu kipuilevan Sanna Marinin (sd.) vasemmistovetoisessa hallituksessa ja vihreiden kiukuttelevan, koska keskusta torppaa hallituksessa puolueelle tärkeitä tavoitteita.

Tällaisilla puheilla on saatu aikaan sellainen mielikuva, että hallituksessa istuisi kovinkin eriseuraista väkeä.

Mielikuvat eivät ole kuitenkaan vaikuttaneet hallituksen kansansuosioon. Reilut pari kuukautta Suomea johtanut Marinin hallitus on edeltäjäänsä selvästi suositumpi (HäSa 21.2.).

Naisista peräti 73 prosenttia on hallitukseen erittäin tyytyväinen tai tyytyväinen. Tätä lukua voi hyvällä syyllä pitää poikkeuksellisen korkeana.

Hallituksen koetinkivet ja tositestit ovat tosin vasta edessäpäin. Marinin tuore hallitus livahti nopeasti joulunpyhien viettoon, mutta nyt on arki koittanut, ja tuloksia pitäisi saada aikaan. Siis muitakin kuin aktiivimallin purku ja muutaman kympin lisä eläkeläisille.

Lunta voi tulla tupaan jo Brysselin budjettineuvotteluista, joita on luonnehdittu historiallisen vaikeiksi.

EU-johtajien tarkoituksena on ollut Brysselissä päättää, kuinka paljon EU-maat maksavat budjettiin vuosina 2021–2027. Lisäksi ajatuksena on ollut ratkaista, mihin rahat ohjataan.

Sopu tällaisesta kokonaisuudesta on todennäköisesti kovin kaukana.

Suomessa kansalaiset ja oppositio kantavat huolta myös – ja erityisesti – taloudesta, työllisyyden kasvusta ja työllisyystoimenpiteistä. Toistaiseksi ei ole selvinnyt, miten ja mistä hallitus loihtii 30 000 työpaikkaa.

Kokoomukselle ja perussuomalaisille tämä on hyvä lyömäase hallitusta vastaan. Molemmat puolueet tietävät varsin hyvin, että kansalaisista etenkin yrittäjät ovat tyytymättömiä Marinin punavihreään hallitukseen.

Kantahämäläisittäin hallituksen toimintaa on helppo kritisoida ainakin yhdeltä kantilta. Suomi-radan linjauksia pohditaan järkyttävillä summilla, vaikka jo ratalaki iskee vastaan, eikä miljardien oikoradasta tulisi ikimaailmassa kannattavaa.

Esiselvitysrahat kannattaisi käyttää viisaammin.

Menot