Pääkirjoitukset

Hallitus haudannee tavoitteitaan

Kevättä on ennustettu jopa pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kohtalon hetkeksi. Synkissä arvioissa on laskettu, ettei kuuden puolueen hallitus pysty sopimaan maan talouden suuntaa koskevista ratkaisuista.

Kataisen kabinetti on kiistatta kovan paikan edessä.

Tilannette synkistää entisestään tuore tieto Euroopan talouden tilasta. Kasvua on näköpiirissä vasta ensi vuonna ja tähänkin ennuste on kovin epävarma.

Kataisen hallitus ei saa taloutta koskeviin ratkaisuihin eurooppalaista vetoapua.

Hallituksen ohjelma edellyttää vähintään raskaan käden päivitystä. Uuden hallitusohjelman kirjoittaminen olisi paikallaan, tämän hankkeen vesittänee hajanaisuus.

Miksi yrittää liikaa, kun yritys saattaa poikia vain isoja riitoja ja niiden tuloksena jälleen hallitusohjelman, jossa ympäripyöreillä sanoilla on suurempi merkitys kuin yhteisesti sovituilla teoilla.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman puolustaa ohjelmaa, joka on hänen mielestään yhä täyttä asiaa. Tähän tulkintaan päätyminen vaatii rikkaan mielikuvituksen.

Kataisen hallituksen keskeinen tavoite on valtion velkasuhteen kääntäminen laskuun. Maali häämöttää vasta vaalikauden lopussa, mutta sinne pääseminen vaatii kovia päätöksiä jo nyt.

Asiallisesti hallitus joutuu ottamaan torstaina alkavissa neuvotteluissa kantaa velkasuhteen kehitykseen.

Jos hallitus pitää kiinni Backmanin kehuman hallitusohjelman keskeisesti kohdasta, on tekojen listalla maksujen korotuksia, menoleikkauksia ja veroruuvin kiristystä.

Kuusi hallituspuoluetta tuskin kykenee sopimaan isosta paketista.

Hallitus voisi suosia rehellisyyttä ja myöntää, että se ei pysty lunastamaan lupauksiaan velkasuhteen kääntämisestä laskuun.

Velkaan turvautumista Katainen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) voisivat perustella tutulla jutulla, kotimaisen kysynnän ylläpitämisellä ja tätä kautta työllisyyden turvaamisella.

Politiikka on tunnetusti myös selittämisen taidetta. Ilmeisesti hallitus pitää kiinni velkasuhdetta koskevasta tavoitteesta, vaikka se on romuttumassa.

Valtiovarainministeriön virkamiesten tehtäväksi jäisi kaivaa esiin ne luvut, tilastot ja teoriat, jotka tukisivat Kataisen ja Urpilaisen näkemyksiä.

Suomen ongelmana on ja pysyy talouden vaikeana aikana heikko hallitus.

Kataisen hallitus voisi nostaa painoarvoaan paljon puhutuilla rakenteellisilla ratkaisuilla, mutta nekin uhkaavat hautautua. Kuntaremontti ja sote-uudistus polkevat paikoillaan – ainakin toistaiseksi.

Hallituksen pitää koossa yksinkertaisesti tieto äärimmäisten erimielisyyksien seurauksista. Hallituspuolueet eivät ole valmiita ennenaikaisiin vaaleihin, keskustalle ja perussuomalaisille tämä vaihtoehto sopisi erinomaisesti.

Päivän lehti

2.4.2020