Pääkirjoitukset

Hallitus kätilöi maaliin perhevapaauudistusta

Perhevapaiden uudistus on herättänyt poliittisia intohimoja. Nyt uudistus on askeleen lähempänä toteutumistaan.
Perhevapaauudistus voi toteutua aikaisintaan ensi vuonna. Kuva: Marita Waenerberg
Perhevapaauudistus voi toteutua aikaisintaan ensi vuonna. Kuva: Marita Waenerberg

Suurta perhevapaauudistusta on leivottu Suomessa vuosikausia, mutta leipurit eivät löytäneet tähän asti yksimielisyyttä reseptistä eivätkä piiraan rahoituksesta.

Kolmikantainen työryhmä on saanut nyt mallin aikaiseksi, mutta on eripurainen etenkin sen rahoituksesta. Työntekijöiden ja työnantajien rahoitusosuus kustannuksista on kasvamassa.

Perhevapaauudistuksen malli pyrkii kumartamaan kahtaalle ja noudattaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Molemmat vanhemmat saavat mallin mukaan 6,6 kuukauden kiintiön, josta toiselle voi luovuttaa noin kolme kuukautta. Lisäksi äiti saa alkuun noin kuukauden päivärahajakson.

Perheen päivärahapäivät kasvaisivat parhaimmillaan näin 11,5 kuukaudesta 14 kuukauteen.

Perhevapaauudistuksella on aiempaa paremmat mahdollisuudet toteutua, vaikka mallin rahoitus ja sen vaikutus työmarkkinoihin askarruttavat työmarkkinajärjestöjä. Akava hyllyttäisi koko mallin.

Työnantajaleiri pelkää myös työntekijöiden katoamista perhevapaille. Kaatunut porvarivetoinen malli puhui työllisyyden parantamisen puolesta.

Miinusmerkkisiä työllisyysvaikutuksia hillinnevät alhaiset syntyvyysluvut ja miesten toistaiseksi valitettavan vähäinen into lastenhoitoon.

Uudistus on hallitusohjelman suuntaviivojen mukainen. Viime kädessähän hallitus päättää, millaisen lakipaketin eduskunta saa eteensä.

Keskustan kynnyskysymyksenä ollut kotihoidontuki rajattiin uudistuksen ulkopuolelle jo alkuunsa hallitusohjelmassa.

Perhevapaiden uuden mallin täkynä on entistä enemmän valinnanvapautta, jota on yllin kyllin ainakin verrattuna isien nykyiseen aktiivisuuteen.

On paljolti isistä ja heidän asenteistaan kiinni, miten he mallin kannustusta vapaisiin hyödyntävät. Nykyisin neljännes isistä ei valitettavasti käytä vapaita lainkaan.

Pelkkä perhevapaauudistus tuskin kuitenkaan vaikuttaa suuremmin syntyvyyteen.

Kunnianhimoisen uudistuksen tavoitteena on jopa sukupuolten välisten palkkaerojen pienentäminen. Hyvältähän tuo näyttää – paperilla.

Menot