Pääkirjoitukset

Hallitus on koossa, kierrätystä syksyllä

Hallituksen kokoonpanoa ei ole lukittu kuin muutamaksi kuukaudeksi. Puheenjohtaja Juha Sipilän (kesk.) seuraaja valitaan syksyllä.
Keskustan Antti Kaikkonen on nousemassa puolustusministeriksi. Hänen mahdollista valintaansa valtiovarainministeriksi kyseenalaistettiin eilen vahvasti. Kuva: Mauri Ratilainen
Keskustan Antti Kaikkonen on nousemassa puolustusministeriksi. Hänen mahdollista valintaansa valtiovarainministeriksi kyseenalaistettiin eilen vahvasti. Kuva: Mauri Ratilainen

Eduskuntavaalien jälkeen uumoiltiin laajasti, että hallitusneuvotteluista tulee tällä kertaa erityisen vaikeat ja repivät. Pieleen menivät nämä ennusteet. Kenties ykkösoletuksena kuitenkin oli, että hallitusta muodostaisivat ensisijaisesti SDP ja kokoomus.

Keskiviikkona sekä keskusta että vasemmistoliitto näyttivät vihreää valoa hallitukseen menolle, ja valitsivat myös ministerinsä. Vihertävää kansanrintamaa on luvassa.

Hallitus on siis periaatteessa koossa, mutta se ei ole istunut vielä päivääkään. Tästä huolimatta kritiikki tulevaa hallitusta ja sen ohjelmaa kohtaan on ollut varsin näkyvää.

Tasapuolisuuden nimissä täytyy silti muistaa, että näin oli myös neljä vuotta sitten, jolloin kauhisteltiin perussuomalaisten pääsyä vallan kammareihin ja jopa ulkoministeriöön.

Eilen pakkaa sekoitti esimerkiksi Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio, joka kommentoi julkisesti, ettei keskustan Antti Kaikkonen ole sovelias valtiovarainministeriksi.

Kaikkosesta tehdään nyt puolustusministeriä, mutta Nuotio jatkoi, että hänen mielestään on aiheellista pohtia Kaikkosen vuosien takaisia tekemisiä myös suhteessa muihin ministeritehtäviin.

Myös perussuomalaisten pettyneeltä vaikuttava päivystävä Twitter-siipi jakoi professorin käsityksiä hanakasti eteenpäin. Ilmeisesti rangaistuksensa saanut ja kärsinyt ei ole kaikissa tapauksissa näin tehnyt.

Varsinaiset asiakysymykset tulevalla hallituksella ovat vasta edessä. Jo nyt on kuultu, että ylioppilaskirjoitusten muuttaminen hallitusohjelmaan oli silkka lapsus, jota pitää pohtia. Samoin siitä, miten valtionyhtiöiden myynneistä saadut eurot käytetään, väännetään varmasti monta kertaa kättä.

Ohjelmassa on lisäksi miljoona muuta kohtaa – eivätkä talousnäkymät muutamalle seuraavalle vuodelle ole selkeät.

Vaikeuskerrointa saattaa lisätä sekin, ettei hallituksen kokoonpanoa ole lukittu kuin muutamaksi kuukaudeksi. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä siirtyy syksyllä sivuun, ja perinteisesti hallituspuolueen puheenjohtaja on myös ministeri.

Päivän lehti

25.1.2020