Pääkirjoitukset

Hallitus pelasti uskottavuutensa

Hallitus teki sen, mihin kukaan ei uskonut vielä kaksi viikkoa sitten. Se kykeni kasaamaan rakenneuudistuspaketin eli kiristämään veroja ja leikkaamaan kuluja niin, että arvostelu jäi historiallisen vähäiseksi.

Kaiken lisäksi hallitus toimi kätilönä työmarkkinakeskusjärjestöjen synnyttämälle työllisyys- ja kasvusopimukselle, joka täytti kaikki siihen ladatut odotukset.

Kolmivuotinen paketti takaa työrauhan, korotukset ovat äärimmäisen maltillisia ja tuloverotukseen tehtävät täysimääräiset inflaatiotarkistukset pelastavat kansalaisen ostovoiman romahduksen. Ostovoima heikkenee vain 0,6 prosenttia.

Jyrki Kataisen (kok.) johtamaa hallitusta on tähän asti moitittu päättämättömyydestä. Yleinen käsitys on ollut, ettei kuuden puolueen hallitus kykene kuin kompromissien kompromisseihin eli tekemään nahkapäätöksiä, jotka eivät edesauta sen paremmin työllisyyden kuin talouden kasvua.

Nyt tehdyt ratkaisut eivät suinkaan tee suomalaisten elämää auvoisaksi ja ratkaise kaikkia ongelmia kerralla. Päätökset ovat kuitenkin julkisen talouden ja talouskasvun näkökulmasta oikean suuntaisia.

Ne osoittavat maailmalle, ettei Suomen talous ole hallitsemattomassa tilassa.

Hallituksen uskottavuuden kannalta päätökset olivat välttämättömiä. Jos ratkaisuja olisi taas kerran venytetty eteenpäin, olisivat Kataisen hallituksen uskottavuuden rippeetkin rapisseet. Edessä olisi ollut poliittinen kriisi.

Mikä sitten liennytti hallituksessa velloneet sisäiset jännitteet ja sai työmarkkinakeskusjärjestöt järkiinsä?

Vähätellä ei voi Jyrki Kataisen junailemaa Heureka-kokousta, jota myös Korpilammen konsensuskokoukseen verrattiin. Se vahvisti näkemystä siitä, ettei pieni maa suurine ongelmineen selviä ilman laajaa yhteisymmärrystä etenemisen suunnasta ja keinoista.

Viime viikkojen aikana myös kansalaisten kriisitietous kasvoi. Se taas rohkaisi työntekijäpuolen neuvottelijoita sopimukseen, jossa nimellispalkkojen sijaan nostettiin kärjeksi koko talouden kannalta mielekkäin ratkaisu.

Käytännössä korotukset ovat mitättömiä. Kuukausipalkat nousevat kolmen vuoden aikana muutaman kympin.

Parin kirkollisen pyhän siirtäminen viikolta viikonloppuun kuittaa korotusten rasitukset.

Tähän työnantajapuolenkin oli helppo suostua, vaikka EK piti pitkään kiinni siitä, että vain nollaratkaisu tuo heidän edustajansa keskusjärjestöjen väliseen neuvottelupöytään.

Jotain kokonaispaketin onnistumisesta kertovat jo opposition laimeat reaktiot ja toisaalta talousasiantuntijoiden yksituumaiset kehut.

Lähinnä keskeneräinen kunta- ja sote-uudistus sai arvostelua, kuten myös yksittäiset päätökset: kodinhoidontuen leikkaus ja se, saavatko työttömät ansaita 400 euroa vai satasen vähemmän kuussa menettämättä tukia. Julkisuuteen tuli kahdenlaista viestiä.

Päivän lehti

24.11.2020

Fingerpori

comic