fbpx
Pääkirjoitukset

Hallitus teki odotetun purkupäätöksen

Koronapäätöksenteon uskottavuutta on syönyt läpi koko epidemian ajan yksittäiset esiinmarssit ja sekava päätöksentekohimmeli.
Pääministeri Sanna Marinilla oli vaihteeksi hyviä uutisia tarjolla. Ravintolarajoituksia ryhdytään purkamaan 14. helmikuuta lähtien. Tavoitteena on, että kaikista rajoituksista luovutaan 1. maaliskuuta mennessä. Kuva: Mikko Stig
Pääministeri Sanna Marinilla oli vaihteeksi hyviä uutisia tarjolla. Ravintolarajoituksia ryhdytään purkamaan 14. helmikuuta lähtien. Tavoitteena on, että kaikista rajoituksista luovutaan 1. maaliskuuta mennessä. Kuva: Mikko Stig

Koronaväsymys alkaa näkyä ja tuntua entistä vahvemmin.

Poliittiset päättäjät yksi toisensa jälkeen ovat ottaneet kantaa rajoituksiin. Viimeisinpänä tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.), joka kertoi tiistaina opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) esittävän höllennyksiä. Kurvinen halusi purkaa kulttuuri- ja urheilutapahtumien sekä harrastus- ja kilpatoiminnan rajoitukset 10. helmikuuta mennessä. Ongelma vain oli Kurvisen esityksessä, ettei ministeriö tee näitä päätöksiä vaan aluehallintoviranomaiset.

Joku suunta ja linja sekavaan koronatiedotukseen saatiin keskiviikkona. Tällä kertaa hallitus kertoi avaavansa ravintoloita ja tapahtumia laajasti 14. helmikuuta alkaen.

Myönteistä on se, että päätös tuli ja siihen ehditään varautua. Tähän asti ravintola- ja tapahtuma-ala on saanut rajoitusten kiristys- ja purkupäätökset päivää kahta ennen.

Nyt tiedossa on, että 14. helmikuuta lähtien ravintolat voivat olla auki puoleen yöhön. Anniskelu pitää lopettaa tuntia ennen sulkemista. Uudet aukioloajat koskevat kaikkia ravintoloita eli erottelusta anniskelu- ja ruokaravintoloihin luovutaan.

Hallitus myös päätti, että kaikista ravintolarajoituksista luovutaan 1. maaliskuuta, jos koronatilanne sen sallii. Esimerkiksi Norjassa ja Tanskassa näin on tehty. Suomi on näihin verrattuna parin viikon takamatkalla.

Hallitus myös suosittelee aluehallintoviranomaisia ja kuntia luopumaan kokoontumisrajoituksista 14. helmikuuta lähtien. Jos näin käy, tapahtuma-, kulttuuri-, ja urheilutoiminta voi palata normaaliksi puolentoista viikon kuluttua. Se olisi enemmän kuin tervetullutta paitsi talouden myös ihmisten mielenterveyden näkökulmasta.

Korona jyllää edelleen. Nyt siihen vain suhtaudutaan kuin kausiflunssaan.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki ohjeistaa oireettomat koronapositiiviset töihin, jos muu työjärjestely ei ole mahdollinen.

Käytäntö ei ole kannatettava. Epidemia ei ole vielä hallinnassa, joten oireettoman koronapositiivisen olisi syytä pysytellä kotona. Se takaa myös sen, että paikat voidaan avata terveysturvallisesti ja työt jatkuvat.

Menot