Pääkirjoitukset

Hallitus ulkoisti eläkeratkaisun

Vuosikymmenien ajan eri hallitusten talouspolitiikan keskeinen vaikuttaja, kesällä eläkkeelle siirtynyt entinen valtiosihteeri Raimo Sailas jatkaa leppymättömällä arvostelulinjallaan. Sunnuntain Aamulehdessä ja maanantaisessa Yleisradion aamutelevisiossa hän tykitti hallituksen viime perjantaina esittelemää rakennepakettia riittämättömäksi ja liian myöhään valmistuneeksi, jotta kestävyysvaje häviäisi tai edes tuntuvasti kevenisi.

Valtiolla täyden päivätyön tehneenä, 67-vuotiaana eläkkeelle jäänyt Sailas on murheissaan myös eläkeratkaisun viipymisestä, koska se on yksi merkittävimmistä suuren rakenneuudistuksen elementeistä. Entinen valtiosihteeri pitää lähes hallituksen rintamakarkuruutena sitä, että se on sysännyt eläkeratkaisun työmarkkinajärjestöjen valmisteltavaksi ja jää tyytyy odottelemaan tuloksia.

Hän olisi puuttunut myös vuorotteluvapaisiin, joista on tullut vastoin alkuperäistä tarkoitustaan hyvin toimeentulevien toimihenkilönaisten lomailumuoto.

Sailas perää hallitukselta nykyistä aktiivisempaa otetta ja kysyy, onko koeteltu kolmikanta muuttunut kaksikannaksi. Sosiaalidemokraattina pidetty entinen valtiosihteeri ei armahda edes hallituksen valtiovarainministeri Jutta Urpilaista (sd.), vaan sysää kovia ratkaisuja lykkäävän linjan poliitikkojen syyksi. Hänen mielestään vaikeudet ovat kyllä olleet valtiovarainministeriön virkamiesten tiedossa, mutta hallitukselta puuttuu rohkeutta ja päättäväisyyttä.

Ilmeisesti kuuden puolueen hallitus ei pystynyt laatimaan tämän räväkämpää listaa kestävyysvajeen poistamiseksi. Jos pääministeri Jyrki Katainen (kok.) aikoo pitää kuuden puolueen hallituksensa pystyssä hallituskauden loppuun, lopputulema heijastelee poliittista realismia. Rakennepakettia täydennetään pala palalta sitä mukaa kun esitykset valmistuvat ja niistä saavutetaan yksituumaisuus hallituksen sisällä.

Maanantaina näytti siltä, ettei kansainvälisillä luottoluokittajilla ole haluja tai perusteita pudottaa Suomelta parasta, kolmen A:n luottoluokitusta. Ellei luottoluokitukseen lähiaikoina kohdistu paineita, soimattu rakennepaketti on saavuttanut ainakin yhden tavoitteensa. Luottamus Suomen kykyyn hoitaa ongelmiaan ei ole hävinnyt.

Perussuomalaiset puuhaavat rakennepaketista välikysymystä vielä ennen joulua hallituksen vastattavaksi. Se ei ongelmia ratkaise, mutta sen takia on eduskunnassa järjestettävä tuttu, valmiiksi käsikirjoitettu näytelmä, jonka lopputulos on kaikkien, myös kysyjien tiedossa. Hallitus ei tälläkään kerralla välikysymykseen kaadu.

Rakennepaketti ja sen linjaukset elävät pitkälle tulevalle vaalikaudelle, ehkä pidemmällekin. Siksi se sävyttää tulevaa eduskuntavaalikamppailua. Kansalaisten reaalipalkat ja ostovoima ilmeisesti laskevat lähivuosina ja vaalikentillä paketti voidaan tietysti raadella kappaleiksi.

Silti yksikään aidosti vastuullinen puolue tai poliitikko ei pääse karkuun sitä tosiasiaa, että kestävyysvaje on luotava tavalla tai toisella umpeen. Se kouraisee lähes jokaista kansalaista, mutta on kaiketi se pienimmän riesan tie, joka ei rapauta hyvinvointivaltion perusteita.