Pääkirjoitukset

Hallitus vaihtuu, mutta asiat pysyvät samoina

Yksi ensimmäisiä tehtäviä, johon uuden hallituksen on puututtava, on levällään oleva sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, sote.

Ratkaisu, jota nykyhallitus pyrki viemään eteenpäin, oli parlamentaarisen kompromissin tulos. Sitä olivat sorvaamassa myös edellisen eduskunnan oppositiopuolueet keskusta ja perussuomalaiset.

Sillä pitäisi ainakin periaatteessa olla edelleen takanaan kaikkien eduskuntapuolueiden tuki. Viiteen isoon sote-järjestämisalueeseen ja pariinkymmeneen sote-tuotantoalueeseen perustunut esitys törmäsi kuitenkin perustuslakiin.

Kompromissien kompromissina tarjottiin tuolloin ratkaisua, että lopulta sekä palvelujen järjestäminen että tuottaminen olisi ollut suurin piirtein nykyisten sairaanhoitopiirien eli maakuntien kokoisissa kuntayhtymissä. Aika kuitenkin loppui kesken.

Uusi hallitus voi joko palata lähtöruutuun ja aloittaa valmistelun alusta tai rakentaa esityksen aikaisemman valmistelun pohjalta.

Päättyneellä vaalikaudella sote-uudistusta valmisteltiin todella perinpohjaisesti ja monesta näkökulmasta. Työryhmä toisensa jälkeen teki esityksiin puumerkkinsä.

Tätä valmistelutyötä on mahdollista käyttää hyväksi, jos halutaan nopea ratkaisu. Päätöksellä on jo kiire, sillä se olisi kaiken järjen mukaan pitänyt tehdä jo viime vaalikauden alkupuolella.

Voi silti olla, ettei keskusta pysty vastustamaan kiusausta ajaa läpi ikiaikainen ideansa maakuntahallinnosta, jonka tehtäviin kuuluisivat myös sosiaali- ja terveyspalvelut.

Kainuussa sitä kokeiltiin ja saatiin sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Ruotsissa on samantyyppinen maakuntahallinto, mutta sikäläiset maakäräjät vastaavat vain terveyspalveluista. Maakäräjillä on verotusoikeus.

Siihen liittyvä ”raha seuraa potilasta” -periaate on todettu siellä kalliiksi.

Vaalienaluspäivinä keskustan sisällä näytti vallitsevan epävarmuutta siitä, mitä tavoitellaan. Puoluesihteeri Timo Laaninen hehkutti maakuntia, jotka hoitavat soten ja saavat verotusoikeuden. Puheenjohtaja Juha Sipilä sen sijaan sekoili puheissaan.

Jos uudenlaisia maakuntia ryhdytään valmistelemaan, saamme odottaa sote-ratkaisua vielä pitkään.

Ainoa sote-päätös, joka on jo tehty, on lakkauttaa sairaanhoitopiirit vuoden 2016 lopussa.

Päivän lehti

5.4.2020