Pääkirjoitukset

Hallitus valmis myymään Altian

Maan hallitus aikoo pistää kokonaan omistansa viinatehdas Altian lihoiksi eli myydä sen kaikki osakkeet. Asiasta sovittiin tiistaina hallituksen lisäbudjettineuvotteluissa yksituumaisesti. Hallituksella on ollut jo nyt valtuudet myydä puolet Altian osakkeista, mutta viime vuonna kaupat kariutuivat Vasemmistoliiton vastustukseen. Kun puolue keväällä kehysriihen päätteeksi siirtyi oppositioon, viimeinen pidäke hallituksen sisällä kaupalta poistui.

Alkoholin valmistus on yli 80 vuotta ollut Suomessa lähestulkoon yksinomaan valtion monopolina. Se on näihin päiviin asti luettu osaksi kansallisesti merkittävää, strategista teollisuutta. EU-jäsenyyden myötä suhtautuminen monopoleihin muuttui perusteellisesti ja kaupan esteiden purku avasi markkinat tuonnille. Alkoholijuomien matkustajatuonnista on tullut jokamiehenoikeus, jota kansalaiset myös käyttävät ahkerasti. Juomien tuonti etenkin Virosta on jo saanut sellaiset mitat, että se tuntuu Suomen Alkon myynnissä ja Altian kannattavuudessa.

Viime vuonna Altian tulos suorastaan romahti, kun sen juomien kokonaismyynti laski edellisvuodesta kolme prosenttia. Altian liikevaihto oli 476 miljoonaa euroa ja liikevoitto vain 0,7 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2012 oli yli 29 miljoonaa.

Kukaan ei vielä tiedä, kuka valtionyhtiö Altiasta on kiinnostunut ja mikä olisi sen vapailla markkinoilla, vapaassa kilpailutilanteessa muodostuva kauppahinta. Altia ei ole vain Ilmajoen Koskenkorvalla ja Nurmijärven Rajamäellä sijaitsevat tehtaat, vaan yhtiöllä on liiketoimintaa myös Pohjoismaissa ja Baltiassa. Lisäksi sen hallussa on useita maailmanluokan tavaramerkkejä ranskalaisesta Renault-konjakista lähtien.

Myyntiaikeet ovat herättäneet odotettua vastustusta. Eduskunnan oppositiopuolueet tuskin hyväksyvät kauppaa ja Suomen elintarviketyöläisten liitto on huolissaan jäsentensä työpaikoista. Maataloustuottajien MTK on huolissaan Koskenkorvan tehtaalle ohraa tuottavien parintuhannen viljanviljelijän tulevaisuudesta. Tehtaan sivutuotteella rankilla ruokitaan parisataatuhatta sikaa.

Aluetalouden näkökulmasta Altian tulevalla omistajalla on väliä. Jos ostaja löytyy kotimaasta, tehtaat ja työpaikat säilyvät. Jos uusi omistaja tulee ulkomailta ja on mahdollisesti jo nyt Altian kilpailija, suomalaisten työpaikkojen pysyvyys ei ole ollenkaan varmaa. Tislauskapasiteettia ja edullista viljaraaka-ainetta löytyy Euroopasta yllin kyllin.

Jos Altia menee kaupaksi, siitä saatavaa kauppahintaa ei pidä osoittaa valtion pohjattomaan kassaan menojen yleiskatteeksi eikä edes valtion velan maksuun. Suomeen tarvitaan juuri nyt erityisen kipeästi uusia työpaikkoja, mutta ne eivät synny tyhjästä. Altiaa ei pidä myydä halvalla polkuhintaan, vaikka se ei tuotoiltaan enää varsinainen kruununjalokivi olekaan. Kauppahinta pitää lyhentämättömänä suunnata uuden kasvun ja investointien rahoittamiseen.