Pääkirjoitukset

Hallituskriisin aika ei ole nyt

Juuri nyt Suomeen ei tarvita hallituskriisiä puhumattakaan uusista eduskuntavaaleista. Tällaisetkin uhkakuvat nousivat esiin viime viikolla, kun hallitus päätti, ettei Suomessa ryhdytä edes valmistelemaan pankeilta perittävää varainsiirtoa. Isännän ääntä käytti kokoomus, jonka jyräsi vastaan hangoittelevat vasemmistopuolueet ja vihreät. Väännön tuoksinassa pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) kerrotaan uhkailleen uusilla vaaleilla, jos varainsiirtovero etenee.

Kivulla ja tuskalla toissa keväänä synnytetty kuuden puolueen hallitus ei kulje ideologisesti samaan tahtiin. Vasemmistolla on tyystin eri näkemys moneen asiaan kuin porvaripuolueilla, mutta hallituksen on hallittava, ongelmat suorastaan huutavat pikaisia ratkaisuja.

Maksuerät kaikkien kompromissien äidiksi mainostetusta hallitusohjelmasta alkavat erääntyä. Vaikka sen laatimisesta on vasta puolisentoista vuotta, se ei enää kuvaa arkielämää tämän päivän Suomessa. Hallitus rakensi tulevaisuutensa paranevan talouskehityksen varaan, mutta nyt käyrät osoittavat aivan vikasuuntaan.

Lohduttomuutta lisää se, ettei parempaa ole edes näköpiirissä sen enempää Suomen kuin Euroopankaan taloudessa.

Hallitus hallitkoon ja käyköön tarmokkaasti päin vaikeuksia. Kuusi erilaista puoluetta ja selkeä enemmistö eduskunnassa antavat sen hartioihin leveyttä. Lukuisissa välikysymysäänestyksissä karaistunutta hallitusta ei sen ulkopuolelta kyetä vakavasti horjuttamaan. Jos hallitus kaatuu, se kaatuu sisäisiin erimielisyyksiin ja sovittamattomiin näkemyseroihin.

Hallitus on ilmoittanut tarkastelevansa ohjelmaansa helmikuussa. Välitarkistukseen on aikaa vielä pari kuukautta, mutta moni ongelma vaatisi välittömiä toimia. Viivyttelyyn ei ole yhtään varaa eivätkä ongelmat katoa lykkäämällä ankaria päätöksiä tuonnemmaksi.

Valtionsalaisuuksiin eivät kuulu hallituksen hyvät suhteet keskeisiin työmarkkinajärjestöihin. Kokoomuksen ja työnantajaleirin vuorovaikutus on vilkasta, siitä vakuutti muun muassa elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen (kok.) pikainen rekrytointi Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajaksi.

Toisen päähallituspuolueen sosiaalidemokraattien vahvinta syrjää edustaa työministeri Lauri Ihalainen, SAK:n entinen puheenjohtaja. Hallituksen työmarkkinaosaamisessa ei pitäisi olla vakavia puutteita.

Hallituksen talvella esittelemä talouden tervehdyttämisen matokuuri tuskin yllättää työmarkkinajärjestöt, joiden luottamusta kuuden puolueen koalitio edelleen nauttii. Etujärjestöt ovat avainasemassa, kun talouden tervehdyttäminen alkaa.

Olisiko oppositiopuolueilla, perussuomalaisilla ja keskustalla sellaisia ässiä hihassaan, joilla polku parempaan tulevaisuuteen niiden avulla löytyisi? Ilmeistä on, ettei ole, joten hallitus hiokoon sisäiset särmänsä ja jatkakoon. Arvio onnistumisesta tulee ajallaan, seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic