fbpx
Pääkirjoitukset

Hallitusohjelmaa ei ole, mutta huuto on kova

Viikolla kohistiin siitä, kun SAK kävi esittelemässä verotavoitteitaan neuvottelijoille. Kukaan ei tunnu hyväksyvän veronkorotuksia, leikkauksia tai rakenteisiin puuttumista.
SDP:n Antti Rinne johtaa hallitusneuvotteluita. Kritiikkiä on satanut paitsi neuvottelujen muodosta myös niiden sisällöstä. Kuva: Joel Maisalmi
SDP:n Antti Rinne johtaa hallitusneuvotteluita. Kritiikkiä on satanut paitsi neuvottelujen muodosta myös niiden sisällöstä. Kuva: Joel Maisalmi

Suomessa käydään hallitusneuvottelujen aikana neljän vuoden välein merkillinen julkinen näytelmä, jossa jokainen kommentaattori esittää erikoisasiantuntijaa, jolla on parhaat vastaukset kaikkiin isänmaata koskeviin kysymyksiin.

Näytelmässä on samantyyppisiä epä-älyllisiä piirteitä kuin siinä huutomyrskyssä jääkiekon MM-kisojen aikana, kun puoli kansaa johtaa omasta mielestään Leijonia kulloistakin päävalmentajaa paremmin.

Katsomosta on helppo huudella, kun kentällä tapahtuu.

Tällä kertaa hallitusneuvotteluja on kommentoineet kriittisimmin esimerkiksi talousoikeisto, konservatiiviset piirit sekä pienten ja keskisuurten yritysten lobbarit. Tämä ei ole vaalituloksen ja hallitusneuvottelujen asetelman näkökulmasta tietystikään suuri ihme.

Nyt ei mitä ilmeisimmin olla suunnittelemassa yrityksiä hyödyttäviä veropaketteja tai vaatimassa kilpailukykysopimuksia.

Viikolla kohistiin railakkaimmin siitä, kun SAK kävi esittelemässä verotavoitteitaan hallitusneuvottelijoille.

Vastaisku oli raju: Suomen Yrittäjien puheenjohtajan mukaan duunareiden vero-ohjelma veisi työn Suomesta. EK puolestaan “tyrmistyi”. Perheyrittäjien mielestä “ne (SAK) eivät voi olla noin tyhmiä”. Eilakaislan toimitusjohtaja otti haastattelussa esiin jopa Neuvostoliiton.

Julkinen näytelmä oli ihan samalla tasolla myös neljä vuotta sitten, vain mölisijät ovat vaihtuneet. Tuolloin oikeistohallitus oli arvostelijoiden mukaan lopettamassa Suomesta koulutuksen, tuhoamassa maan talouden ja viemässä lapsilta leivän suusta.

Mikään näistä nk. uhista ei tietenkään toteutunut, vaan Juha Sipilän (kesk.) hallitus teki vastuullista politiikkaa vaikeissa olosuhteissa.

Suomessa on yleisesti laaja hyväksyntä sille, että talouden pitäisi olla jotakuinkin tasapainossa. Samaan aikaan jokainen tätä ajatusta kannattava etujärjestö on sitä mieltä, että veroja ei saa korottaa, etuuksia leikata tai tehdä rakenteellisia uudistuksia, mikäli ne koskettavat omia jäseniä.

Jostakin muualta taas olisi hyvä lohkaista ja jotakin toista kurittaa vähintään taloudellisesti.

Menot