fbpx
Pääkirjoitukset

Hallituspelissä yhä paljon neuvottelutaktikointia

Poliittinen ilma on sakeanaan spekulaatioista, mutta sinipuna näyttää realistisimmalta.
Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) on vaalituloksesta johtuen hankalassa paikassa. Punaviherhallituksella ei ole enemmistöä, ja vähemmistön on hankala saada suuria aikaan. Kuva: Joel Maisalmi
Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) on vaalituloksesta johtuen hankalassa paikassa. Punaviherhallituksella ei ole enemmistöä, ja vähemmistön on hankala saada suuria aikaan. Kuva: Joel Maisalmi

Mitä sunnuntaina ja maanantaina jatkuvista hallitustunnusteluista oikeastaan tiedetään? Varmin asia on se, että tilanne on monimutkainen ja kiharainen jo pelkästään vaalituloksen nojalla.

Jotakuinkin varma voi olla siitäkin, että hallitustunnustelija Antti Rinteellä (sd.) on suuria vaikeuksia esittää omalle väelleen sitä, että perussuomalaiset olisivat mukana demarivetoisessa hallituksessa.

Samantyyppisellä varmuudella voi ennakoida, etteivät kokoomus ja vasemmistoliitto mahdu enää samaan hallitukseen. Ylileveän kuljetuksen ongelmat nähtiin jo viime kerralla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinenkin ilmaisi, ettei hän näe edellytyksiä tämäntyyppiselle yhteistyölle. Käsitys isänmaan asioiden vastuullisesta hoitamisesta on näillä puolueilla keskenään täysin erilainen.

Yhtä vahvalla retoriikalla kokoomusta vastaan on esiintynyt Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Keskusta puolestaan nuolee edelleen vaali-iltana syntyneitä haavojaan. Tietynlainen haaste keskustan suhteen löytyy siitä, ettei puolueella ole oikein ketään, jolla olisi uskottavaa neuvottelumandaattia.

Hallituksensa erottanut Juha Sipilä johtaa kyllä muodollisesti puoluetta, mutta on ilmoittanut häipyvänsä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen esiintyy sovittelevasti, mutta haluaisi todennäköisesti hakea puolueelle vauhtia oppositiosta rökäletappion jälkeen.

Arkadianmäen poliittinen ilma on sakeanaan spekulaatioista, mutta sinipuna näyttää realistisimmalta juuri tällä hetkellä. Ainakin, mikäli vihreät luopuvat jyrkimmistä teeseistään.

Vaihtoehtona on tietysti vähemmistöhallitus, jonka on vaikea saada mitään aikaan.

Myös hallitustunnustelijan vaihto on yksi mahdollisuus. SDP:n vaalivoittoon luotsanneelta Rinteeltä ei varmasti jäänyt huomaamatta, kun Petteri Orpo (kok.) linjasi, että kokoomus voi mennä myös oppositioon, jos hallitusohjelma ei miellytä.

Demareiden pitää joustaa ainakin niistä vasemman laidan vero- ja työllisyyspuheista, joita ennen vaaleja kuultiin. Vaalivoitolla on hintansa.

Menot