fbpx
Pääkirjoitukset

Hallituspohja natisee vaan ei vielä vaihdu

Pääministeri vaihtuu, ja hallitus kokoaa rivejään uudelleen, mutta miten jaksanee joulun alla ihmisten hyvä tahto…
Sanna Marin (sd.) saattaa olla uusi pääministeri. Kuva: Emilia Kangasluoma
Sanna Marin (sd.) saattaa olla uusi pääministeri. Kuva: Emilia Kangasluoma

Puoli vuotta kesti Antti Rinteen (sd.) korpitaival pääministerinä. Rinteen ei auttanut lopulta muu kuin nöyrtyä hallituskumppani keskustan kovistelun edessä ja pyytää eroa.

Hallituspohja ja tiettävästi -ohjelmakin on kuitenkin pysymässä kaikkien hallituspuolueiden tahdon mukaisesti. Edessä ovat pikaiset hallitusneuvottelut SDP:n hallitustunnustelijan johdolla.

Rinne kuitenkin jatkaa puolueen puheenjohtajana vähintään ensi kesän puoluekokoukseen asti. Se, että hallituspuolueen vetäjä ei ole ministeri vaan vain kansanedustaja, ei tosin ole kaikkein sujuvin malli.

Erikoista asetelmassa on se, että demarien hallitusneuvotteluryhmää vetää Rinne puolueen puheenjohtajana.

Hallituspuolueet sopivat neuvotteluissa varmaankin hetimmiten, kenestä tulee hallituksen muodostaja. Valinta on pitkälti demarien omissa käsissä.

Pääministerin vaihdon lisäksi ainakin omistajaohjauksesta vastannut Sirpa Paatero (sd.) on korvattava hallituksessa jollakulla muulla. Salkkujakin voidaan kierrättää.

Läpi puoluekentän arvioidaan nyt kiivaasti, kenestä SDP:ssä leivotaan pääministeriä. Koeteltuja tarjokkaita on useampia. Pääehdokkaat Sanna Marin ja Antti Lindtman ovat kertoneet olevansa käytettävissä.

Sanna Marin, 34, on nuoren polven kansanedustaja, nykyinen liikenne- ja viestintäministeri, joka tuurasi onnistuneesti Rinnettä tämän sairausloman aikana. Vaalikautta kokeneempi Antti Lindtman, 37, on tätä ennen sanonut tyytyvänsä eduskuntaryhmän puheenjohtajuuteen.

Seuraavan hallituksen pääministeri voi selvitä ensi viikolla, jos hallitusneuvotteluissa ei tule mutkia matkaan.

Posti-kohun jäljiltä päähallituspuolueiden SDP:n ja keskustan välejä koettelee juopa, jonka ylittäminen vaatii kosolti hyvää tahtoa, etevää sillanrakentajaa tai politiikassa joskus tarpeellista lyhyttä muistia.

Tunnot ovat nyt osalla puolueväestä vereslihalla, mutta itse Rinne vaikutti seesteiseltä hallituskriisin ratkaisun jälkeen.

Ilman keskinäistä luottamusta nykyinen hallituspohja ei selviä tulevista koettelemuksista.

Menot