Pääkirjoitukset

Halpuutusta seuraa ruuan hinnan nousu

Pitkään jatkunut ruuan halpeneminen on päättynyt. Ruuan kuluttajahinta kirii ylös, mutta maatalouden yrittäjätulo laahaa pohjamutia.
Maatalouden yrittäjätulon nousua ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa.

Ruuan hinta on nousemassa Suomessa tänä ja ensi vuonna yleistä inflaatiovauhtia nopeammin.

Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa ruuan hinnan nousuksi tänä ja ensi vuonna noin kaksi prosenttia. Suomi on näin seuraamassa kuluttajahintojen nousussa muita EU-maita.

Hintakäyrissä näkyy elintarvikeketjun kustannusten kasvu, maitotuotteiden kallistuminen alkuvuonna ja kasvisten tyyristyminen kuivan kesän vuoksi. Lihakin kallistuu.

Elintarvikkeiden tuotantokustannusten nousu voidaan siirtää kuluttajahintoihin, koska ruuan kysyntä kasvaa kuluttajien ostovoiman vahvistuttua.

Noususuunta ei kuitenkaan vielä helpota maatalouden ahdinkoa, joka on vain syventynyt poikkeuksellisen kesän ja tuotantokustannusten nousun vuoksi.

Maatalouden yrittäjätulo putoaa tänä ja ensi vuonna, vaikkakin tilakohtaiset erot ovat suuria.

Viljan tuottajahintojen nousu avittaa vain niitä maatiloja, joilla on myytävää. Kotieläintilat kärsivät rehukustannusten noususta.

Hallitus päätti elokuun lopulla aiheellisesti kohdentaa maatalouden kriisipakettia etenkin Etelä-Suomen kotieläintiloille. Paketissa on useita toimia veronalennuksista tiloille suoraan maksettaviin kriisitukiin

Kun elintarvikevienti Suomesta laskee, elintarviketeollisuuden turvana on piristynyt kotimainen kysyntä. Ruuan nouseva hinta iskee tosin pienituloisten kukkaroon.

Vuorineuvos Reijo Karhinen laatii parhaillaan työryhmänsä kanssa vuoden loppuun mennessä valmistuvaa raporttia maatalouden kannattavuuden parantamisesta. Työhön kohdistuvat isot odotukset, vaikka ennakkoasetelma on vaikea.

Hyvänä voi pitää sitä, että elintarvikkeiden hintojen nousu ja kysynnän kasvu luovat perustaa maatalouden yrittäjätulon nousulle.

Kaupan keskusliikkeiltä ja lihataloilta vaaditaan nyt ymmärrystä suomalaisen tuottajan tukalasta asemasta. Kotimaista ruokaa ei kuluttajille saada ilman kannattavaa alkutuotantoa.

Ratkaisu maatalouden kannattavuuskriisiin on löydettävissä markkinoiden tervehdyttämisestä.

Päivän lehti

21.1.2020