Pääkirjoitukset

Hämeenlinna kohotti Sibelius-profiiliaan

Kansallissäveltäjäämme Jean Sibeliusta on juhlittu koko vuosi. Kaikki huipentui tällä viikolla vietettyyn syntymän 150-vuotispäivään ja Hämeenlinnan Verkatehtaalla pidettyyn juhlakonserttiin.

Hienoa, että RSO:n konsertti nähtiin ja kuultiin myös Ylen kanavilla, jotta siitä saivat nauttia nekin, jotka eivät päässeet tai mahtuneet paikalle. Harvinaisen korkeatasoisen Sibelius-viulukilpailun voittaja Christel Lee kruunasi konsertin.

Sanotaan, että Sibeliusta on nyt kuultu ja nähty jo kyllästymiseen asti. Näin voi hetkellisesti olla, mutta ainakin Hämeenlinnassa on lähdetty siitä, ettei Sibelius kuulu vain klassisen musiikin harrastajille, vaan koko kansalle ja maailmalle.

Juhlavuoden suunnittelusta vastannut Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö on ollut oikeilla jäljillä lähtiessään toteuttamaan matalan kynnyksen ohjelmaa kaiken ikäisille. Yhteistyössä on ollut mukana laaja joukko kaupunkilaisia, yhteisöjä ja yrityksiä.

Lapset ja nuoretkin ovat saaneet osallistua ja tietävät viimeistään nyt, kuka Sibbe oli.

Sibelius-kaupunkien kesken oli pientä kilpailua siitä, mikä niistä saa eniten huomiota ja järjestää parhaat juhlaohjelmat.

Lahden Sibelius-festivaali veti salit täyteen ja sai runsaasti mediahuomiota. Järvenpää on juhlinut aika huomaamattomasti.

Hämeenlinna on onnistunut kasvattamaan tietoisuutta siitä, että on vain yksi Sibeliuksen syntymäkaupunki. Sibeliuksen syntymäkoti on ollut positiivisen yllättynyt yleisön suuresta kiinnostuksesta. On ollut päiviä, jolloin taloon on jonotettu.

Hämeenlinnan kannattaa nyt takoa, kun rauta on kuumaa. Kaupunki on julistautunut koko maailman Sibelius-pääkaupungiksi, World Capital of Sibeliukseksi.

Ennen kaikkea tarvitaan matalan kynnyksen tapahtumia ja monipuolista ohjelmaa, joka kiinnostaa niin tavallisia ihmisiä kuin klassisen musiikin aktiivisia harrastajiakin.

Kuten juuri pidetyn Sibelius-konferenssin yhteydessä havaittiin, tarvitaan myös palvelut, jotka ovat todella virittäytyneet matkailijoita palvelemaan.

Turisti tai kokousvieras ei tule monta kertaa, jos ravintolat ja kahvilat ovat kiinni ja tarjolla on vain muoviin pakattuja kolmioleipiä.

Matkalla World Capital of Sibeliukseksi tarvitaan muutakin kuin loistavaa musiikkia ja kansainvälisesti tunnettu säveltäjä.