Pääkirjoitukset

Hämeenlinna on yhä vetovoimainen

Tutkimuksessa oli mukana 27 kaupunkia. Valtakunnallista Muuttohalukkuus kaupunkeihin 2016 -tutkimusta varten haastateltiin 3 648 suomalaista.

Kymmenen kärki oli varsin tasainen. Kolmannes vastaajista voisi ajatella muuttavansa Tampereelle, joka tutkimuksessa sai parhaat pisteet. Keskiarvo oli 8,07, kun Hämeenlinnan vastaava luku oli 7,22.

Kaikkien tutkimuksessa olleiden kaupunkien keskiarvo oli 6,88.

Hämeenlinnassa on puhuttu paljon siitä, miten kaupungin luottamusmiesjohdon tulehtuneet välit, oikeudenkäynnit ja suurautotalohankkeen kaatumisesta aiheutunut julkinen kohu vaikuttavat merkittävästi kaupungin ulkoiseen kuvaan ja haluttavuuteen muuttaa Hämeenlinnaan.

Tätä on epäilty jopa yhdeksi syyksi nopeasti heikentyneeseen väestönkehitykseen. Kun vielä muutama vuosi sitten nettomuuttovoitto laskettiin useissa sadoissa, oli kasvu viimeksi parinkymmenen henkilön varassa.

Syy kehitykseen näyttäisi sittenkin johtuvan työpaikkojen vähyydestä, eikä haluttavuudesta asuinpaikkana.

Ihan eri asia sitten on se, miten yritykset tänne sijoittumisen kokevat. SCC:n ympärillä käydyt poliittiset kädenväännöt, lukuisat tutkimuspyynnöt, oikeudenkäynnit ja autotalon salassa pidettävien tietojen vuotaminen julkisuuteen eivät kerro hyvää kaupungin päätöksenteosta tai yrittäjämyönteisyydestä.

Seuraavaksi olisikin hyvä saada tutkimus yritysten halusta sijoittua eri kaupunkeihin. Jos halua löytyy, ja tuo halu konkretisoituu uusina työpaikkoina, merkitsee se usein myös väestönkasvua.

Nuo edellä mainitut riitelyt kunnallispolitiikassa ovat ehkä eniten vaikuttaneet kaupungin yleiseen ilmapiiriin.

Leimallista on epäluottamuksen kasvu kunnallista päätöksentekoa kohtaan, negatiivinen pohjavire ja kaupungin ja kaupunkilaisten kannalta myönteistenkin asioiden kääntyminen julkisessa keskustelussa päinvastaiseksi.

Paha olo tunkee esiin muun muassa sosiaalisessa mediassa ja esimerkiksi lehtien toimituksiin tulevista kirjoituksista.

Lähes kolmasosa on nimetöntä, alatyylistä ja henkilöön menevää syyttelyä, josta osa on painovapauslain vastaista.

Vaikutusta on myös yleisen ilmapiirin koventumisella.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic