fbpx
Pääkirjoitukset

Hämeenlinna vahvoilla kisassa vankisairaalasta

Vankisairaala on järkevintä sijoittaa Etelä-Suomeen kohtuullisen matkan päähän lukuisista isoista vankiloista. Modernin naisvankilan läheisyys on plussaa.
Hämeenlinnan uudesta vankilasta tulee Suomen modernein. Se edustaa myös ulkotiloiltaan täysin uudenlaista vankilakonseptia. Viereen sopisi hyvin moderni vankisairaala. Kuva: Rikosseuraamuslaitos
Hämeenlinnan uudesta vankilasta tulee Suomen modernein. Se edustaa myös ulkotiloiltaan täysin uudenlaista vankilakonseptia. Viereen sopisi hyvin moderni vankisairaala. Kuva: Rikosseuraamuslaitos

Suomen vangit vanhenevat ja tarvitsevat entistä parempaa sairaanhoitoa. Samaan aikaan nykyinen vankisairaala on tekniikaltaan ja tiloiltaan vanhentunut ja liian ahdas.

THL päätti tällä viikolla käynnistää uuden tarveselvityksen valtakunnallisen vankisairaalan rakentamisesta.

Edellinen selvitys valmistui vasta reilu vuosi sitten, mutta nyt kaivataan perusteellisempaa ja vuorovaikutteisempaa selvitystä. Siinä on varauduttava tulevaisuuden vankiterveydenhuollon tarpeisiin, joissa korostuvat etenkin vaativa psykiatrinen hoito sekä entistä vanhemmat ja vaikeammin sairaat vangit.

Vankisairaalan potilaspaikkojen tarve on noussut edellisen selvityksen 90:stä nyt noin sataan.

Nykyinen 34-paikkainen vankisairaala toimii Hämeenlinnassa. Lisäksi psykiatrinen vankisairaanhoito on hajautettu Turun 40- ja Vantaan 15-paikkaisiin yksiköihin.

Nämä kaikki kolme paikkakuntaa ovat mukana, kun tulevan vankisairaalan sijoittumista mietitään.

Tosiasia on, että suurin osa vangeista ja vankiloista sijaitsee Etelä-Suomessa. Sen vuoksi myös vankisairaala on järkevä sijoittaa olemassa olevan ison vankilan yhteyteen.

Hämeenlinnalla on kisassa useita valtteja. Ensinnäkin naisvangit kärsivät tilastojen mukaan miesvankeja enemmän erilaisista sairauksista, joten olisi hyvin luontevaa, että vankisairaala sijaitsisi jatkossakin sen yhteydessä.

Toiseksi Hämeenlinnan uusi naisvankila otetaan käyttöön syksyllä, ja se on tiloiltaan ja toiminnaltaan täysin muista Suomen vankiloista poikkeava konsepti. Satapaikkaisen vankilan pihaan tulee monipuolisia ulkoilu-, kuntoilu- ja tapahtumapaikkoja sekä luontopolku.

Viiden vuoden kuluttua Hämeenlinnaan valmistunee myös uusi keskussairaala Assi, joka voisi tukea vankisairaalaa esimerkiksi vankien tarvitsemissa syöpä- ja leikkaushoidoissa. Myös uuden vankisairaalan on kaavailtu avautuvan vuonna 2025.

Vankisairaalan kohtalosta päättää lopullisesti Suomen hallitus. Lopulta valtion työpaikkojen sijoittuminen on aina aluepolitiikkaa.

Menot