Pääkirjoitukset

Hämeenlinnaan kelpaa vain paras

Hämeenlinnan uuden kaupunginjohtajan valinta nytkähti maanantaina piirun verran eteenpäin, kun kaupunginvaltuusto nuotitti tulevan ykkösjohtajan kelpoisuusehdot. Pian kaupunginjohtaja Tapani Hellsténin eroilmoituksen jälkeen ja uusien luottamushenkilövalintojen ollessa aluillaan sosiaalidemokraatit nostattivat keskustelun kelpoisuusehtojen lieventämisestä niin, ettei valittavalta välttämättä vaadita ylempää korkeakoulututkintoa. Esitys tulkittiin välittömästi viran petaamiseksi kansanedustaja Tarja Filatoville (sd.). Hänen valintansa olisi avannut eduskunnan ovet kaupunginhallituksen nykyiselle puheenjohtajalle Iisakki Kiemungille (sd.).

Kokoomuksen valtuustoryhmä ei harkinnan jälkeen kuitenkaan lämmennyt ehdotukselle ja pienten puolueiden Pro Hämeenlinna -koalitio tyrmäsi sen suoralta kädeltä.

Suurten valtuustoryhmien näkemysero on ollut harvinaista Hämeenlinnassa. Kaupunginjohtajakysymyksen lisäksi erimielisyys ilmeni myös pelastus- ja jätelautakuntien puheenjohtajien valinnassa, joka jäi valtuustossa pöydälle. On kuitenkin ennenaikaista julistaa suurten ryhmien yhteistyö päättyneeksi, vaikka ryppyjä rakkauteen on ilman muuta syntynyt.

Kaupunginjohtajien työmarkkinat ovat juuri nyt poikkeuksellisen runsaat. Hämeenlinnan lisäksi johtajaa haetaan Forssaan ja Valkeakoskelle. Nokian kaupunginvaltuusto erotti maanantaina kaupunginjohtajan ja Heinolassa asetettiin ylimääräinen toimikunta valmistelemaan kaupunginjohtajan erottamista. Näissäkin kaupungeissa johtajan haku käynnistyy kevään aikana.

Forssassa näyteltiin arvoton näytelmä, jossa kaupunginjohtajan virkaa väliaikaisena hoitanut tunnettu kunnallispoliitikko Minna Lintonen (sd.) syrjäytettiin ja va. kaupunginjohtajana jatkaa kokoomustaustainen sivistystoimenjohtaja Jarmo Pynnönen. Tapahtuma ennakoi Forssassa poikkeuksellisen vaikeata valintaprosessia, sillä keskeisten valtuustoryhmien välisestä poliittisesta luottamuksesta ei juuri nyt kannata puhua.

Viime vuosina kaupunginjohtajan virkoihin ei ole ollut suurta mielenkiintoa, päteviä hakijoita on ollut niukasti. Näin oli myös Valkeakoskella, jossa uusi johtaja on määrä valita maaliskuun 18. päivänä.

Avoimena olevista tai avoimeksi julistettavista hämäläiskaupunginjohtajien viroista Hämeenlinna on viranhakijoiden näkökulmasta epäilemättä mielenkiintoisin kohde. Ajalle tyypillisistä talousvaikeuksista huolimatta tulevaisuuden näkymät ovat rohkaisevia. Kaupunki kuuluu niihin harvoihin seutuihin, jotka viime vuosina ovat onnistuneet kasvattamaan asukaslukuaan. Sijainti Helsingin ja Tampereen yhdistävällä HHT-akselilla merkitsee uusia kasvun ja sijoittumisen mahdollisuuksia erityisesti yrityksille.

Kaupunginjohtajan valinta on uuden valtuuston ehdottomasti tärkein näyttö yhteisten asioiden ajamisesta, eikä siinä ole varaa epäonnistua. Merkittävään tehtävään liittyy poikkeuksetta poliittisia intohimoja, mutta ne pitäisi pystyä painamaan taka-alalle. Hämeenlinnalle ei riitä hyvä kaupunginjohtaja, vain paras kelpaa.