Pääkirjoitukset

Hämeenlinnalle hyvä johtokaksikko

Oulun apulaiskaupunginjohtaja, filosofian tohtori Timo Kenakkala on erinomainen valinta Hämeenlinnan kaupunginjohtajaksi. Hänellä on kunnallisalan lisäksi vahva kokemus myös yrityselämästä, mikä on Hämeenlinnan terävimmässä virkamiesjohdossa uutta ja varmasti tervetullutta.

Loppumetreillä valtuutettujen piti ratkaista, kuka kolmesta hyvästä on paras.

Ratkaisu on tehty ja sen jälkeen erittäin onnistuneelle hakuprosessille painetaan piste.

Hämeenlinna osoitti vetovoimansa, mikä kertoo kiistatta, että kaupungissa on osattu tehdä asioita oikein. Osa kunniasta kuuluu apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuolle, ja hän on jatkossa olennainen henkilö kaupunginjohtajan työparina.

Kaupungilla on Kenakkalassa ja Isosuossa takuuvarmasti toimiva johtokaksikko.

Erityisen myönteistä kaupunginjohtajan valinnassa on ollut se, että kaikki poliittiset ryhmät ja myös kaupunkilaiset haluttiin siihen aidosti mukaan.

Aikaisemmat turhanaikaiset kyräilyt ovat toivottavasti taakse jäänyttä elämää kaupungin kunnallispolitiikassa.

Ratkaisu kaupunginjohtajan vaalissa tapahtui heti ensimmäisellä äänestyskierroksella. Lievän yllätyksen takana oli tuttu hämeenlinnalainen yhteistyöakseli, jonka varassa kaupunkia on aikaisemminkin rakennettu.

Demarit olivat onnistuneet neuvottelemaan ehdokkaansa taakse myös kokoomusryhmän lähes aukottoman tuen.

Viime hetken venynyt neuvottelutauko kertoi, että asiaan sisältyi kokoomuksen riveissä jonkinlaista kuohuntaa.

Kuohui tai ei, ratkaisu on sellainen, että sen kanssa voidaan mainiosti elää hämeenlinnalaisessa kunnallispolitiikassa. Seurauksena kaupunginhallituksen nuija palaa kokoomukselle, eli aivan mitätöntä hintaa eivät demarit maksa kaupunginjohtajan paikan säilymisestä puolueella.

On pelkästään rehellistä myöntää, että poliittisella kannalla on merkitystä kaupunginjohtajan valinnassa.

Pääasiallinen peruste jäsenkirja ei voi olla, mutta ei myöskään rasite.

Joka tapauksessa virkamiehenä kaupunginjohtaja tekee työtään kaikkien kaupunkilaisten parhaaksi.

On yhdentekevää, kutsutaanko kokoomuksen ja demareiden yhteistyötä sinipunaksi tai peräti aseveliakseliksi. Olennaisinta ovat tulokset. Kaikki perustuu lisäksi siihen, että äänestäjät ovat edelleenkin kunnallisvaaleissa antaneet sekä demareille että kokoomukselle riittävän vahvan kannatuksen.

Politiikan vaatiminen pois politiikasta saa osakseen pään nyökytystä torikeskustelussa, mutta tosielämän demokratiassa se on mahdottomuus. Parempaakaan tapaa päättää asioista ei ole.

Osalle kokoomusvaltuutetuista oli kiusallista, kun omana ehdokkaana pidetty apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo jäi ikään kuin tilanteen uhriksi. Kehutuin ehdokas ei saanut vaalissa ensimmäistäkään ääntä. Hänen pettymyksensä voi hyvin ymmärtää.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic