fbpx
Pääkirjoitukset

Hämeenlinnan päättäjillä on selkärankaa

Hämeenlinnan kaupunginhallitus jätti kaupungin konserttitoiminnan toistamiseen pöydälle maanantain kokouksessaan.

Edellisellä kerralla kaupunginhallitus ei saanut kunnolla valmisteltua esitystä, minkä vuoksi päätöstä ei voitu tehdä.

Nyt homma tyssäsi samaan ongelmaan. Kaupunginhallituksella ei ollut riittävästi tietoa eikä talouslukuja eri vaihtoehtojen vaikutuksista kaupungin konserttitoimintaan. Pykälää konserttitoiminnasta, Sibelius-brändistä ja Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön tulevaisuudesta valmistellaan kolmannen kerran Markku Rimpelän tilaajaorganisaatiossa.

Asialla alkaa olla kiire, mutta silti päättäjillä oli rohkeutta jättää asia pöydälle.

Pelkona on ollut, että Sinfonia Lahden vierailuihin ei enää valtionapua heru. Lahden kaupunginorkesteri on jo jättänyt hakemuksensa, ja siellä on mainittu todennäköinen yhteistyö Hämeenlinnan kanssa, joten mitä luultavimmin päätöksenteon viivästyminen ei tukiin vaikuta.

Puntarissa painaa Hämeenlinnan imago. Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuonna on paljon erilaisia konsertteja, ja ne ovat vetäneet hyvin katsojia. Kaupunki ei halua imagotappiota heikentämällä konserttien järjestämistä, vaan haluaa kestävän ratkaisun, jotta Hämeenlinnan maineella Sibeliuksen syntymäkaupunkina voidaan tulevaisuudessakin ratsastaa.

Kaupungin konserttitoiminta on pieni seikka koko kaupungin taloudessa ja imagossa. Sen sijaan Sibelius-brändillä on laajat vaikutukset kaupungin elinvoimaan.

Tuskin kaupungin virkamiesten valmistelu on aina yhtä vajavaista kuin konserttitoiminnassa. Huolta se silti aiheuttaa. Päättäjille pitäisi asiat valmistella mahdollisimman hyvin faktoihin ja talouslukuihin perustuen, jotta päätöksenteko olisi mahdollista.

Tärkeää olisi myös asioiden avoin, keskusteleva valmistelu. Kaikki varmasti muistavat hyvin, kuinka kaupunginorkesterin valmistelussa kävi. Kaikille tuli puskista, että kaupunginorkesteria oltiin ajamassa alas. Asiasta ei mainittu edes kaupunginorkesterin ja kaupungin tapaamisessa valmisteluvaiheessa.

Johtajuutta kaivattaisiin myös kaupunginisiltä. Ei riitä, että vain päättäjät kantavat vastuunsa. Myös kaupunginjohtajien pitäisi vaatia virkamiehiltä hyvää työtä.

Menot