fbpx
Pääkirjoitukset

Hämeenlinnan valtuusto on maanantaina toriparkin ja oikeasti isojen asioiden äärellä

Toivottavasti veroprosentin korottaminen ja toriparkki eivät varasta kaikkea huomiota. Kaupungin talouden hälyttävä heikkeneminen vaatii nyt päätöksentekokykyä.
Tammikuussa 2019 joukko kaupunkilaisia osoitti mieltään toriparkkia vastaan kaupunginvaltuuston ikkunoiden takana.Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Raatihuoneella ollaan huomenna maanantaina some-kielellä ilmaistuna jännän äärellä ja ytimessä.

Asiat ovat isoja: talouden tasapainottamisohjelma, ensi vuoden talousarvio ja lähivuosien taloussuunnitelma.

Se isoin asia ei ole toriparkki, vaikka listalla onkin. Tosin vieläkään ei päätetä rakentamisesta tai rakentamatta jättämisestä, vaan siitä, järjestetäänkö neuvoa-antava kansanäänestys vai ei.

Toivottavasti huomiota eivät kokonaan vie toriparkki ja toinen herkästi kuntalaistunteita nostattava asia, veroprosentin korotus. Vaikka Hämeenlinna taas tuskan kautta verotustaan kiristäneekin, 0,25 prosenttiyksiköllä, ei se ole vielä lähelläkään katastrofaalista.

Vuotuisiin korotuksiin ei silti ole varaa kuntien asukaskilpailunkaan takia. Eikä veroprosentilla ratkaista kaupungin rakenteellista talousongelmaa saati poisteta kasvavia alijäämiä.

 

Hyytävä tosiasia on, että kaupungin vuosikate – eli paljonko jää juoksevien menojen jälkeen investointeihin, sijoituksiin ja lainojen lyhennyksiin – on painumassa tänä vuonna ensimmäisen kerran nykykirjanpidon historiassa negatiiviseksi.

Kaupungin toimintaa on supistettava. Syömävelkaa ottamalla nälkä on muuten aina vieraanamme.

Valtuuston istunnosta tulee taas kerran niin valtuutetuille kuin katsojillekin kohtuuttoman pitkä – etenkin, jos puheenvuoroissa ei pysytä tiukasti asiassa. Mutta varsinainen kestävyyslaji on kuntatalous.

Kysymys on palvelujen rahoittamisen kestävyydestä pitkällä aikavälillä.

 

Onneksi kaupungilla on kyllä päätöksentekokykyä. Siitä hyvä esimerkki on varsin pikaisella aikataululla tehty konsernirakenteen uudistaminen, yhtiöiden myynteineen.

Toivottavasti rahkeita riittää jatkaa talkoita. Hyvältä kuulostaa kaupunginhallituksen kirjaus kokonaisvaltaisesta kaupungin hallintorakenteen selvityksestä.

Pikku juttu ei ole seutuyhteistyökään, joka myös on mukana valtuustolle tiedoksi tulevassa tasapainotusohjelmassa.

Siinä päätöksentekokyvyn vaatimus nouseekin korkeampaan potenssiin.

Menot