Pääkirjoitukset

Hämeenlinnan ykköskorttelilla on taas toivoa

Ensivaikutelma on, että nyt taisi onni potkaista Hämeenlinnaa, kun pohjalainen kiinteistökuningas Raimo Sarajärvi hankki omistukseensa entisen Sokoksen kiinteistön kaupungin ykköskorttelista.

Hänen yhtiönsä omistaa muun muassa Seinäjoella useita kauppakeskuksia. Siltä pohjalta voi odottaa, että uusi omistaja ottaa tosissaan myös Hämeenlinnan ykköskorttelin kehittämisen.

Tähän asti suurimpana ongelmana on ollut sen repaleinen kiinteistöomistus.

Korttelin keskiosaa hallinnoinut kansainvälinen pääomasijoitusrahasto ei ollut halukas irrottamaan yhtä kiinteistöä isosta kokonaisuudesta, vaan kaupitteli samassa paketissa lukuisia kiinteistöjä ympäri Suomea.

Tilanteen ratkaisemiseksi Hämeenlinnan kaupunki olisi voinut harkita ykköskorttelin keskiosan ostoa, mutta se ei ollut mahdollista ilman paketin muita osia.

Siksi nyt toteutunut kauppa tuli varmasti kaupungille erittäin mieluisana yllätyksenä. Yksityisen sijoittajan löytymiseen ei ole jaksettu uskoa näinä ankeina aikoina.

Nyt toteutuu ainakin se kaupungin johdon toive, että kiinteistön omistajalla olisi kasvot, pääomarahastohan on hahmoton neuvottelukumppani.

Ykköskorttelin molemmilla päillä on omistajat, jotka ovat olleet valmiita yhdessä kaupungin kanssa kehittämään korttelia ja koko Reskaa.

Korttelin ongelmat alkoivat kauppakeskus Goodmanin houkuteltua puoleensa suuren osan yrityksistä.

Kaupungilla on valmius ykkös- ja kakkoskorttelien kaavamuutoksen Reskan molemmin puolin. Alustava idea on ollut, että kauppakeskus Linnan uudemmat osat korvattaisiin nykyistä korkeammilla taloilla, joihin tulisi sekä asumista että liiketilaa.

Maan alle on pohdittu sekä asukas- että asiakaspysäköintiä. Sitä paitsi tässä yhteydessä myös Sibeliuksen syntymäkoti voisi nykysijoillaan saada arvoisensa ympäristön.

Reskan toisella puolella ns. osuuspankin korttelissa on peruskorjaus- ja laajennustarpeita. Kaavamuutoksen yhteydessä voitaisiin ehkä ottaa kantaa myös ikuisuuskysymykseen eli Reskan kattamiseen.

Omistajanvaihdos on toivottu askel eteenpäin. Nyt kehittämiseen on kaupungin puoleltakin tartuttava tarmokkaasti.