Pääkirjoitukset

Häpeämätöntä puoluepolitikointia

Työmarkkinasyksyn kohukohde oli valmiiksi tarjottimella. Työsuhdeturvan heikennyksen mahdolliset vaikutukset leijuvat epävarmuuden ilmatilassa.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne syyttää Juha Sipilän (kesk.) hallitusta työmarkkinasyksyn kiristymisestä.

Peli on ollut pitkin matkaa selvää Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana: johtava oppositiopuolue SDP saa sivustatukea ammattiyhdistysliikkeeltä.

Vaalit lähestyvät. Se näkyy ja kuuluu, kun ay-liike kaivaa yrityksille ja lopulta koko yhteiskunnalle kalliiksi ja kiusaksi koituvia sotakirveitään.

Maanantaina alkoi useilla aloilla ylityökieltoja täysin poliittisin perustein, kun Teollisuusliiton, AKT:n ja Ammattiliitto Pron työtaistelutoimiin yhtyivät muiden muassa Super, Tehy ja JHL.

Työmarkkinasyksyn kohukohde oli valmiiksi tarjottimella: Hallituksen kevään kehysriihessään julkaisema esitys helpottaisi työntekijöiden irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä.

SDP:n puheenjohtajan, entisen ay-johtajan Antti Rinteen mukaan Sipilän hallitus on suoraan syyllinen työmarkkinajännitteisiin.

Rinne sanoi Ylen Ykkösaamussa, että hallituksen olisi pysyttävä lestissään. Saman vaatimuksen voi kohdistaa myös ay-liikkeeseen, joka tekee ylityökielloillaan häpeämätöntä puoluepolitiikkaa.

Rinteen johtama SDP napsii tyynesti tarjolla olevaa lisäkannatusta, eikä tietenkään näe malkaa ”oman” ay-liikkeensä silmässä.

Paletti on jo pitkään ollut sekaisin, eikä toinen osapuoli ole syyttömämpi toista.

Vastakkain eivät ole niinkään työntekijä- ja työnantajapuolet, vaan Rinteen säestämä ay-liike ja patamustaksi huudettu Sipilän hallitus. Erityisesti tämä tuli aiemmin ilmi työttömyysturvan aktiivimallin yhteydessä.

Pontta aktiivimallin vastustus sai sen tehon kiistanalaisuudesta. Myös työsuhdeturvan heikennysten vaikutukset leijuvat epävarmuuden ilmatilassa: työllistämiskynnys voi madaltua tai sitten ei.

Yrityksiä on innostettava työllistämään. Se olisi kuitenkin tehtävä mieluummin muilla keinoin kuin kajoamalla liian kovalla kädellä jopa pyhänä pidettyyn työsuhdeturvaan.

Yli puolet suomalaisista vastustaa irtisanomisen helpottamista (HS 17.9.).

Kansalaisilta on jälleen kerran kysytty keskeneräistä asiaa, josta ei ole täsmällistä tietoa.

Eduskunnalle mahdollisesti loppusyksystä annettavaa lakiesitystä ei vielä edes ole, mutta tuima taisto sitä vastaan ja samalla kohti kevään eduskuntavaaleja on alkanut.