Pääkirjoitukset

Harmailla panttereilla sijansa Suomen saloilla

Koronavirusepidemia on saanut kansakunnan katseen kääntymään yli 70-vuotiaisiin. Reippaat seitsenkymppiset kieltäytyvät asettamisesta paarialuokkaan.
Seniorit keskittävät ostoksensa nyt aamutunneille. Kuva: Tapio Tuomela
Seniorit keskittävät ostoksensa nyt aamutunneille. Kuva: Tapio Tuomela

Koronavirusepidemia on saanut kansakunnan katseen kääntymään yli 70-vuotiaisiin. Reippaat seitsenkymppiset kieltäytyvät asettamisesta paarialuokkaan.

Valtiovallan tavoitteena on suojata erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt koronavirustartunnalta. Onhan ikäihmisillä selvästi nuoria ihmisiä suurempi riski saada taudista vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita.

Hyväkuntoisia seiskakymppisiä käskytys vetäytyä omiin oloihin on hämmentänyt, mutta johonkinhan raja pitää vetää. Kodin suojiin ovat vetäytyneet nyt monet muutkin.

Koronakriisi on parhaimmillaan lisännyt keskinäistä huolenpitoa. Ikävimmillään se on johtanut toisten toiminnan kyttäämiseen.

Tilastokeskuksen väestörakennetilasto kertoo, että Suomessa oli viime vuoden lopussa liki 875 000 vähintään 70 vuotta täyttänyttä henkilöä. Heidän määränsä on kasvanut kolmessa vuodessa 100 000 henkilöllä.

Harmaiden panttereiden määrä on noussut tasaisesti viime vuosikymmenet.

Kanta-Häme on maakuntien keskiluokkaa yli 70-vuotiaiden määrässä, joskin heitä on yli valtakunnallisen keskiarvon, liki 18 prosenttia.

Suhteellisesti vähiten ikäihmisiä on Uudellamaalla.

Seniorikansalaisten määrä ei ole mikään kirouksen vaan kiitoksen aihe. Vahinko vain, että samaan aikaan lasten ja työikäisten osuus supistuu.

Kun väestö ikääntyy ja lapsia syntyy nykyisellään perin vähän, väestöllinen huoltosuhde on noussut nyt korkeimmaksi vuoden 1922 jälkeen.

Väestöllinen huoltosuhde, eli alle 15-vuotiaiden ja 65 vuotta täyttäneiden määrä 100 työikäistä kohden, oli viime vuoden lopussa 61,4.

Kanta-Hämeessä heikoin suhdeluku on nyt Forssan 76. Yli 70:ssä ovat myös Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä. Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Hattulassa huoltosuhde on 68:n korvilla.

Kunnat kaipaavat uusia tulijoita. Huoltosuhdetta saa oikaistua positiivisella muuttoliikkeellä, paremmalla syntyvyydellä ja työurien pidentämisellä. Muutos on vain hidasta.

Nopeita toimia vaatii sen sijaan yhteinen vihollinen, koronavirus. Taistelu on kesken.

Päivän lehti

31.3.2020