fbpx
Pääkirjoitukset

Harrastustoiminta on saatava kunnolla käyntiin

Asioita on totuttu tekemään rakkaudesta lajiin. Nyt tämäkin rakkaus on ollut kohtuuttomasti koetuksella. Halliyhtiö ajattelee ensisijaisesti jotakin ihan muuta kuin asiakkaitaan.
Uimahalli on hämeenlinnalaisten tärkeimpiä ja pidetyimpiä liikunta- ja samalla kaiken kansan virkistyspaikkoja. Kuva: Markku Tanni
Uimahalli on hämeenlinnalaisten tärkeimpiä ja pidetyimpiä liikunta- ja samalla kaiken kansan virkistyspaikkoja. Kuva: Markku Tanni

Lasten ja nuorten harrastustoiminta on edelleen isoksi osaksi pakollisella koronatauolla, vaikka koko maan ja myös Hämeenlinnan seudun tautitilanne on jo selvästi paranemaan päin.

Toistaiseksi ei ole tietoa, miten iso osuus rajoitusten onnistumisessa on ollut sillä, että tuhannet lapset ovat joutuneet jäämään harrastuksistaan paitsi.

Toki rajoituksia puretaan – varovaisesti, mutta tasapainoilusta ei ole päästy.

Pitkä keskeytys ja epävarmuus lisäävät riskiä, että hyvä harrastus jää kokonaan tai vaihtuu “huonompiin”. Harrastajamäärien lasku vaikuttaa hyvin monin tavoin kielteisesti. Kallein lasku on kansanterveydellinen, ehkä lastensuojelullinenkin.

Asioita on etenkin liikunnan parissa totuttu tekemään rakkaudesta lajiin. Nyt tämäkin rakkaus on ollut kohtuuttomasti koetuksella.

Monet toiminnan järjestäjät ovat vaikeuksissa. Vetäjäpula ei ainakaan helpota. HPK:n juniorijääkiekko ilmoitti etsivänsä useita valmentajia ensi kaudeksi.

HPK:n mestarivalmentaja ja nykyinen Nuorten Leijonien valmentaja Antti Pennanen on varoittanut koronarajoitusten sekä lasten liikkumattomuuden seurauksista.

Pennanen kirjoittaa, että Hämeenlinnan kaupunki voisi olla entistä paremmin tukemassa lapsia mahdollistamalla heidän omaehtoista liikkumistaan (HäSa 23.4.). Ei vaan voisi, vaan kaupungin pitää olla!

Hämeenlinnan uimaseura ei saanut ansaitsemaansa ymmärrystä julkiselta toimijalta eli Hämeenlinnan kaupungin liikuntahalliyhtiöltä. Kun muiden lajien liikuntapaikat ovat asteittain avautumassa, joutuvat uimarit menettämään omansa kuukauden etuajassa. Perusteluna ei kuitenkaan ole korona, vaan raha.

Julkinen halliyhtiö ajattelee ensisijaisesti jotakin ihan muuta kuin asiakkaitaan ja tehtäväänsä juuri Antti Pennasen tarkoittamana mahdollistajana.

Voiko Hämeenlinnan liikuntahalleille olla yllätys, että kaupunkilaiset, eivät vain uimaseuran uimarit, vaan kaikki muutkin sekä tarvitsevat että arvostavat omaa uimahalliaan. Aivan niin: uimahallia ei edes aidosti omista mikään liikuntahalliyhtiö, vaan hämeenlinnalaiset.

Menot